Se vinnaren av Nordbyggs guldmedalj koras på Ecoforum!

Vinnaren av Nordbyggs guldmedalj 2015 utses under konferensen Ecoforum på Stockholmsmässan den 22 april. Priset som instiftats av Nordbygg, Byggindustrin och Svensk Byggtjänst delas nu ut för femte året i rad.

Nordbyggs guldmedalj koras på Ecoforum!–Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste produktnyhet har blivit en angelägen och uppskattad värdemätare på innovationskraften i byggsektorn. Tidigare pristagare har upplevt medaljen som ett viktigt erkännande som haft faktisk betydelse i deras marknadsföring och försäljning, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och Ecoforum.

Förra året gick Nordbyggs guldmedalj till OrganoWood AB för sina träprodukter med modifierade biofibrer.

–Årets tio kandidater – som visas i ett bildspel på Ecoforum -  är mycket intressanta. Alla har innovativ höjd och skapar tydlig nytta inom samhällsbyggnad, säger Peter Söderberg.

Mingel, fest och prisutdelning!

Vinnaren avslöjas under Ecoforums mingel och prisutdelning som äger rum klockan 17.00 till 19.00 onsdagen den 22 april. Under kvällen presenteras även vinnarna av Stora Innklimatpriset samt Solenergipriset.

Reglerna för hur vinnaren av Nordbyggs guldmedalj utses är desamma som tidigare år. Bidragen är hämtade från Svensks Byggtjänsts Byggkatalogen och har löpande publicerats i tidningen Byggindustrin. Byggindustrins redaktion har sedan valt ut de tio nominerade.

Alla kan rösta på sina favoriter via www.byggindustrin.se/guldmedaljen2015 fram till och med onsdagen den 15 april klockan 18.00.

”Folkets röst” vägs sedan in i juryns slutgiltiga beslut. Juryn består av sex branschrepresentanter och leds av Svensk Byggtjänsts vd Erik Hellqvist som är ordförande och även delar ut priset till vinnaren på Ecoforum.

Detta är kandidaterna som kan vinna Nordbyggs guldmedalj 2015:

Ännu bättre multimaskin
Den senaste modellen av multiverktyget FEIN Multimaster heter 350 Q och är både starkare, rejält mycket tystare och betydligt mer avvibrerad mot tidigare maskin. Det har möjliggjorts efter att maskinen har konstruerats om och maskindelen har separerats från skalet.
www.fein.se

Burk med reflexspray
Den svenska uppfinningen reflex tog nyligen ett nytt steg i utvecklingen. Denna form av reflex sprayas på önskat material, som till exempel trä, betong, metall och plast. I byggsvängen kan reflexspray till exempel användas för att synliggöra stora maskiner, redskap, större verktyg, staket och grindstolpar.
www.wsf.se

Nydanande lättbetong
SENAD HLWC räknas som en nygammal svensk innovation eftersom den nu uppstått i ett nytt koncept. Enligt SBS specialbetong Stockholm har produkten en ”ej påvisbar inverkan på miljön”, då den endast innehåller cement, vatten, luft och tensider. En annan viktig fördel som ökar lättbetongens användningsområden är att den är vattenfrånstötande och kan därför gjutas direkt på en vattenyta.
www.specialbetongstockholm.se

Värmekamera för iPhone
FLIR One är en värmekamera som utvecklats för iPhone 5/5S. Mobiltelefonen förvandlas till en värmekamera genom att ett skal med två separata linser placeras på telefonen. Tillsammans med mobiltelefonens kamera går det att skapa värmebilder med FLIR One, som till exempel kan användas för att konstatera värmeläckage, identifiera golvvärme och våtutrymmen. Det går även att ha koll på elektronik.
www.flir.se

Flamskydd för byggsvängen
Skånska Deflamo har tagit fram det miljövänliga och biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedlet Apyrum. Produkten används i tillverkningsindustrin inom en rad områden och ersätter farliga flamskyddsmedel som innehåller brom, klor, antimon och borsyra. För byggbranschen används Apyrum framför allt vid tillverkning av plastprodukter där höga krav ställs på brandskydd, miljö och säkerhet.
www.deflamo.se

Klickbara gipsväggar
Klickbara gipsväggar minskar, enligt företaget bakom produkten, Oneday Wall, ledtiden för att bygga en innervägg med 80 procent. Systemet tog efter flera års utveckling steget in på byggmarknaden 2014. Systemets teknik är snarlikt klickgolvens metod. Väggskivorna ger en slät vägg med osynliga skarvar, vilket i sin tur ger ett spackelfritt och skruvlöst montage.
www.onedaywall.se

Fosforfilter med kretsloppstänk
Fosfor är motpolernas grundämne. Samtidigt som det är en av huvudorsakerna till övergödning av Östersjön är det ett viktigt växtnäringsämne som håller på att ta slut. Efter 20 års forskning finns det nu ett fosforfilter som löser bägge problemen. Filtret innehåller Polonite – som binder fosforn i filtret och hindrar det från att rinna ut i naturen. Fosforn som samlas i Bioptechs filter går förstås också att återanvända.
www.bioptech.se

Navigera inomhus
Senion Lab har utvecklat en teknik för inomhusnavigering med mobiltelefoner. Systemet är uppbyggt kring information från mobiltelefonens rörelsesensor, radiomiljön i byggnaden (till exempel Wi-Fi) och Senion Labs egenutvecklade Bluetooth-fyr. Till målgruppen hör främst fastighetsägare som använder systemet för att skapa attraktivare köpcentrum. Mässhallar, sjukhus och fabrikslokaler är också lämpliga byggnader för användning av systemet.
www.senionlab.se

Skriver ut verktyg i 3D
VBN Components är ensamma i världen om att tillverka friformade 3D-printade (additivt tillverkade) komponenter i nötningståliga material. Komponenterna byggs genom att metallpulver smälts i flera lager i en 3D-skrivare. Några stora fördelar med metoden är färre processteg och minskat materialsvinn. Komponenterna kommer främst att användas inom verkstads- och bilindustrin.
www.vbncomponents.se

Integrerad solvärme
Plannja Trend Solar är Plannjas senaste solenergilösning. Produkten är ett värmetak som integreras i husets takprofil och som producerar varmvatten under vår, sommar och tidig höst – utan att påverka husets arkitektur. Trend Solar består av ett styrsystem och passande vatten- eller hybridvattentank som tillval.
www.plannja.se

Anmäl dig här till Samhällsbyggarforum 2014