Besked direkt från ledande politiker om regeringens och oppositionens bostadspolitik!

Miljöpartiet har tillsammans med Socialdemokraternas under valrörelsen menat att det inte främst är regelförändringar som behövs för att få fart på bostadsbyggandet, utan riktade subventioner till främst mindre hyresrätter för unga och resurssvaga grupper. Upprustning av miljonprogrammen och hållbarhetsfrågor gällande boende har lyfts fram som viktiga frågor av Miljöpartiet och nya ministern Mehmet Kaplan. 

Statsminister Stefan Löfven lyfte bostadspolitiken som ”en nationell angelägenhet” under sin regeringsförklaring den 3 oktober. Han utlovade en ”bostadsmiljard” till kommunerna, stöd till hyresrätter och satsningar på upprustningen av miljonprogrammen. Den politiken ska nu Mehmet Kaplan förverkliga som ansvarig minister.

Vem är den nya bostadsministern?

Han är född i Turkiet och uppvuxen i Skövde och Rinkeby, och har haft ledande befattningar inom Miljöpartiet sedan år 2003.

Mehmet Kaplan är riksdagsledamot sedan 2006 och var ledamot i Miljöpartiets partistyrelse 2003– 11. Under mandatperioden 2006– 10 satt han som ledamot i Justitieutskottet och som suppleant i EU-nämnden och Utrikesutskottet. År 2000– 02 var han ordförande för Sveriges Unga Muslimer och 2004– 11 var han ordförande i IOGT–NTO Stockholms län.

Han har arbetat mycket med freds-, integrations- och boendefrågor – och då inte minst kopplade till miljonprogrammen.

Efter Husby-kravellerna förra hösten gjorde han bland annat följande uttalande i tidningen Dagens Opinion:
– När jag tittar på vad som hänt i förorten under mina drygt 20 år här, så upplever jag det som att något inte stämmer. Vi kunde se lite av det under Husby-bränderna, som spreds som en löpeld över hela landet. Det var ett symptom på att något inte står rätt till.

 

Debatten leds av Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter och programledare för podden ”Snåret”. Övriga medverkande i debatten är Arne Olsson, VD för Folkhem, Hyresgästföreningens nya ordförande Maria Linder, Sveriges Arkitekters nya förbundsdirektör Tobias Olsson och Lars Marcus, professor i stadsbyggnad på Chalmers.

 

Anmäl dig här till Samhällsbyggarforum 2014