Riggotown vann Future city 2014

Pershagenskolan i Södertälje vann förstapriset i 2014 års Future City-tävling, som avgjordes på Arkitektur och Designcentrum den 8 april. I bidraget Riggotown samsas koldioxidlagring under jorden, vertikala växthus, stadsodlingar på terrasserna och bilar som går på komprimerad luft.  

future_city_horn_1260x630

Ett 60-tal skolor har under året deltagit i den nationella tävlingen Future City, där elever i årskurs 6-9 skapat framtida samhällen i dataspelet minecraft och byggt upp dem i skalenliga modeller.

Pershagenskolan fick förstapriset för ”Ett idétätt förslag med en fot på skateboarden och den andra i framtiden – ser ut att klara en hållbar utvecklingskurva. Förslaget går på djupet och dit behöver ljuset flöda.”

På andra plats kom Viktor Rydberg samskola i Djursholm och på tredje plats kom Sandeplanskolan i Höllviken.

Specialpriser delades ut av medarrangörerna. Svensk Byggtjänst delade ut priset för årets tema (förorten), vilket gick till Wallbergsskolan i Halmstad för deras bidrag Clearview. I bidraget har eleverna bland annat använt kärnkraft som energikälla, men inte den "vanliga" som utvinns ur uran utan toriumreaktorer. 

Årets tema ligger i linje med Svensk Byggtjänst arbete med hållbarhetsfrågor och boendedialog i miljonprogrammet.