Construction Skills Sweden

Construction Skills Sweden är en gemensam plattform för skoltävlingar med syftet att höja byggbranschens attraktion och på sikt bidra till att lösa kompetensförsörjningen.

construction_skills_sweden_2018

Med en bas i Byggindustrins yrkesnämnd, BYN, samverkar Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Glasbranschföreningen, ME, SEKO och Svensk Byggtjänst för att bilda en gemensam plattform för yrkena träarbetare, murare, plattsättare, betong, golv respektive väg- och anläggningsarbetare. Glas kommer tillsvidare vara ett uppvisningsyrke.  Under det gemensamma namnet Construction Skills Sweden deltar yrkena i yrkestävlingar både nationellt och internationellt. 

Yrkestävlingar

Målet är att medverka i såväl nationella som internationella yrkestävlingar för de sex aktuella yrkesgrupperna till och med 2018. 

Yrkes-EM i Budapest 26-28 september

Yrkeslandslaget laddar nu inför kommande europamästerskap. Adam Kristensson, som tävlar inom yrket murare berättar om tävlingsnerverna.
– Det känns bra och ska bli jättekul att få representera Sverige. Att som den bästa muraren i landet få tävla mot andra i Europa. Jag ser mycket fram emot tävlingarna, att få känna atmosfären och tävlingskänslan i yrket som inte många andra får. Men det är såklart även väldigt spänt då allt måste falla på plats på tävlingen. Allt måste stämma.

Hampus Andersson, golvläggare, berättar hur han har lyckats kombinera tävlingsförberedelser med sitt vanliga jobb.
– Jag har tränat, slitit och aldrig gett upp. Samtidigt har jag jobbat som vanligt på min arbetsplats ENE - Golv AB. Där har jag en fin och omtänksam chef som har hjälpt mig att hitta tid till träning.

Det bästa med yrket golvläggare, enligt Hampus Andersson:
– Variationen, jag hinner aldrig tröttna. Att skapa liv i rummen och alla kunder som lyser av lycka när jag lagt in eller bytt ut ett gammalt golv till ett nytt och fräscht.

Till CSS