Internet explorer 11 kommer att slutas supportas här på byggtjanst.se. Vi rekommenderar att byta till en modernare webbläsare. Exempel Chrome, Edge eller Firefox

Goda exempel

undefined

Erlandssons Bygg integrerar med projektet Lärande Bygg

Erlandssons Bygg vill ta sitt samhällsansvar genom att öka integration och mångfald. Det är ett av målen i projektet ”Lärande Bygg – integration på riktigt”. Initiativet ska säkra arbetskraft för framtidens byggande.   – Vi vill utbilda nyanlända och personer som exempelvis inte gått färdigt gymnasiet. De är en otrolig resurs för framtidens byggande, säger Tobias Hagrenius, Verksamhetsutvecklingschef på Erlandssons Bygg. Foto: Olof Ohlsson

undefined

HSB Bostad toppar jämställdhetslistan

HSB Bostad placerar sig återigen högst upp på listan i byggbranschens jämställdhetsindex, JÄMIX. De är Sveriges mest jämställda byggbolag för andra året i rad. – Det är jättekul och något vi naturligtvis är stolta över. För att behålla utmärkelsen ska vi fortsätta vårt aktiva jämställdhetsarbete, säger Inger Lewander, HR-chef på HSB Bostad.

undefined

”Vi försöker öka mångfalden för att spegla samhället”

Ett mångfacetterat och jämställt företag är en viktig och affärsmässig fråga för Skanska. – För att hitta den bästa kompetensen krävs det att man breddar sin rekryteringsprocess, säger Monica Westerberg, mångfaldschef på Skanska Sverige.

undefined

Värderingar bygger grunden för JMs jämställdhetsarbete

En tydlig målbild och ett aktivt arbete gällande värderingar och beteenden är grundläggande för JMs jämställdhetsplan. – Om vi inte hade fokuserat på frågorna och satt tuffa mål hade vi inte varit där vi är idag, konstaterar Helena Söderberg, HR-direktör på JM.

undefined

Peab satsar på kompetenshöjande arbete

Peab har tagit ett rejält omtag kring sitt mångfaldsarbete. 15 000 medarbetare ska utbildas i jämställdhet och mångfald till 2020. Idag är nästan 8 000 utbildade. – Okunskapen gör att vi ibland fattar dåliga beslut. Att jobba med kunskapshöjande workshops för våra anställda är avgörande för oss, säger Maria Hernroth, hållbarhetschef på Peab. Foto: Peab

undefined

Jämställdhetsbygget – priset för en jämställd byggbransch

Jämställdhetsbygget är byggbranschens jämställdhetspris som startades av fyra unga kvinnor och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Ett initiativ med syfte att stärka jämställdheten i byggbranschen. I mars under Årets Bygge-galan delas priset ut till det företag som påvisat den bästa satsningen för en mer jämlik byggbransch. Foto: Axel Adolfsson.

undefined

Tusentals kvinnor skrev under #sistaspikenikistan

Hösten 2017 startade Emmelie Renlund tillsammans med Cajsa Winge hashtagen #sistaspikenikistan. Ett upprop för de kvinnor som blivit utsatta för hot, övergrepp och sexuella trakasserier i byggbranschen. Det samlades in 4 627 underskrifter och ca 200 vittnesmål.

undefined

”En ingenjör behöver inte vara en man”

Att nyansera bilden av en ingenjör och sprida berättelser om tjejer som pluggar på KTH. Det var huvudsyftet när Sandra Åhman och Hanna Hartikainen kom på idén till Instagramkontot KTH-tjejer som startades i mitten på mars 2018. Foto: Privat

undefined

Ett år sedan #metoo – vad har byggbranschen gjort?

Ett år har gått sedan metoo-rörelsen drog igång med berättelser om sexuella trakasserier, hot och övergrepp. Svensk Byggtjänst startade projektet Jämnt på jobbet med stöd från en rad organisationer och företag med målet att få en mer jämställd byggbransch.

undefined

Hon vann det åttonde Isabellestipendiet

Årets vinnare av Isabellestipendiet blev Mathilda Klinger Danielsson. Tillsammans med Rättviseförmedlingen och aktörer från näringslivet delas stipendiet ut till en kvinnlig förebild inom byggbranschen på Hem, Villa och Bostadsrättsmässan i Stockholm den 11 oktober.

undefined

Snickarpodden

I Snickarpodden möter du sex av JM:s snickarlärlingar som i syfte att locka fler till byggbranschen startade podcasten i början av året. – Vi vill att fler ska se yrket från den positiva sidan. Det är ett jätteroligt arbete och jag skulle aldrig vilja byta bort det, säger Linn Gergi. 

undefined

Jämställdhetsutmaningar i byggbranschen diskuterades vid Hiltis workshop

Med initiativet ”En öppnare byggbransch” vill byggteknikföretaget Hilti bidra till att förändra den tuffa jargongen. Genom workshops dit branschen bjuds in för att diskutera egna erfarenheter lyfts konkreta lösningar till hur byggsektorn kan bli mer jämställd.

undefined

Åttonde året för Isabellestipendiet

Torsdag 11 oktober utses vinnaren av det åttonde Isabellestipendiet på Hem, Villa och Bostadsrättsmässan. Tillsammans med Rättviseförmedlingen och näringslivet, däribland Svensk Byggtjänst som sponsor, delas priset ut för att hylla kvinnliga förebilder i byggbranschen. Foto: Carl Dahlstedt

undefined

Hon översätter svenska byggtermer till arabiska och engelska

Byggingenjören Qamar Happoush från Syrien hade svårt att förstå alla byggtermer på sitt första jobb i Sverige. Hennes lösning blev att samla alla svåra ord och översätta dem. Resultatet blev världens största svensk-arabisk-engelska bygglexikon – gratis att använda för vem som helst. Foto: Qamar Happoush

undefined

”Det krävs tålamod och tydliga mål”

Att nå en mer jämställd organisation inom bygg- och fastighetsbranschen tar tid. Efter tio års envist arbete är Riksbyggen nu nära målet om att 40 procent av alla chefer ska vara kvinnor.  Nu höjs ribban till 50 procent, och det gäller hela organisationen – från sommarjobbare till högsta ledningen.

undefined

Här ska hälften vara kvinnor

Hos hustillverkaren Lindbäcks ska hälften av alla anställda vara kvinnor. Målet sattes först. Planerna för hur det skulle uppnås kom senare. – Om man funderar för mycket på vad som krävs för att lyckas, är risken stor att man i stället sänker ambitionerna, säger Linda Rosén, vd för Lindbäcks Group. Foto: Maria Fäldt.

undefined

”Tydliga strategiska mål gör jämställdhetsarbetet framgångsrikt”

Maskinuthyrningsföretaget Cramo menar att jämställdhet ger både ökad lönsamhet och bidrar till en mer attraktiv arbetsplats. För att locka kvinnor till en mansdominerad bransch har de därför arbetat med flera strategier. Bland annat har de arrangerat öppna hus – enbart för kvinnor.

undefined

Strukton Rail börjar i toppen

Fler kvinnliga chefer ska i förlängningen skapa en mer jämställd organisation. Det hoppas järnvägsentreprenören Strukton Rail som i början av året ombildade sin ledningsgrupp.

undefined

”Visselblåsarfunktion är en hygienfaktor”

Många undviker att anmäla trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen av rädsla för repressalier. Att kunna tipsa sin arbetsgivare anonymt kan vara en väg att gå. NCC har sedan 2013 en sådan visselblåsarfunktion. Men hittills har anmälningarna ändå varit få.

undefined

Dags att bredda bilden av teknisk kompetens

Ingenjörsyrket är fortfarande starkt manligt kodat. Det här ville Teknikföretagen ändra på och tog fram initiativet Bredda Bilden – en bildbank med enbart kvinnor som arbetar i teknikbranschen. Bilderna är fria att använda för alla som vill bredda bilden av medarbetare i teknikbranschen. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez