Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Dags att bredda bilden av teknisk kompetens

null

Ingenjörsyrket är fortfarande starkt manligt kodat. Det här ville Teknikföretagen ändra på och tog fram initiativet Bredda Bilden – en bildbank med enbart kvinnor som arbetar i teknikbranschen. Bilderna är fria att använda för alla som vill bredda bilden av medarbetare i teknikbranschen. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Behovet av tekniker och ingenjörer är stort och därför behöver teknikbranschen nu locka till sig fler kompetenser. Men för att fler ska känna sig inkluderade i teknikvärlden krävs en större representation bland de bilder som visas upp, menar Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen.

– Vi ville belysa bildens makt. Ofta lägger man mer tid på texten än på bildvalet, vilket är synd, för fel bild kan göra att budskapet går förlorat. För att tekniska branscher ska kunna möta behovet av kompetens, måste fler känna sig inkluderade. Därför startade vi initiativet Bredda bilden, som också har breddat bilden av hur tekniska miljöer porträtteras.

Initiativet Bredda Bilden från Teknikföretagen vill skapa en uppdaterad bild av teknik och lyfta fram nya förebilder som inspirerar fler kvinnor att söka sig till tekniska yrken. För om Sverige ska kunna fortsätta vara i framkant på det tekniska området behöver fler kvinnor rekryteras.

Personerna på bilderna är studenter eller verksamma inom tekniska yrken fotograferade i deras verkliga miljöer. Alla bilder får användas gratis så länge de används i tekniska sammanhang och att publiceringen följer pressetiska regler. Bilderna är tagna på KTH, Tå Gård och Aktiv Ortopedteknik.

Genom att frångå könsstereotypa fotografier förändras bilden av teknik, både i företagens egna kanaler, men även i sökmotorer så att besökarna på sikt kommer att mötas av nya typer av bilder när de googlar på teknik.

Kommer det fler bilder, med fler teknikyrken?

– Bredda bilden täcker givetvis inte upp allt – vår bildbank ska ses som ett komplement. Men det finns ett stort intresse så det är möjligt att vi kompletterar med fler fotografier. Bredda bilden ser vi som ett långsiktigt arbete och hashtaggen #breddabilden har redan börjat användas i sociala medier, konstaterar Elin Östblom.

Till Bredda bildens webb

 


Tips från Bredda bilden för dig som vill ta egna bilder:

Representation. Vem syns i dina bilder? Tänk på att ha med en mix av kön, ursprung och funktionsvariationer i dina bilder.

Samma bildspråk för män och kvinnor. Var noga med att alltid ta porträtt i ögonhöjd för att alla ska mötas på samma nivå, och tänk på att till exempel inte ha en blandning där alla kvinnor ler och alla män ser allvarliga ut.

Hur lyfter du yrket? Om du ska använda en bild för att prata om ingenjörsyrket i allmänhet måste du inte visa en byggnadsingenjör i en hjälm.

Hur hjälper din teknik människor? Försök att illustrera detta med en bild.

Passiv eller aktiv? Ett vanligt misstag när man tar bilder med både män och kvinnor är att man låter mannen ta en aktiv roll i bilden och kvinnan en passiv roll.