Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

”En ingenjör behöver inte vara en man”

null

Att nyansera bilden av en ingenjör och sprida berättelser om tjejer som pluggar på KTH. Det var huvudsyftet när Sandra Åhman och Hanna Hartikainen kom på idén till Instagramkontot KTH-tjejer som startades i mitten på mars 2018. Foto: Privat

Hanna Hartikainen studerar maskinteknik på KTH i Stockholm. Hon är en av få tjejer i klassen och har knappt haft några kvinnliga lärare. Utifrån sin egen vardag som student fick hon en idé om hur man skulle få fler tjejer att söka sig till ingenjörsutbildningar. Efter ett samtal till sin kompis Sandra Åhman, som studerar mediekommunikation på JMK i Stockholm, kom de tillsammans fram till det nystartade Instagramkontot KTH-tjejer.

– Det finns många som har en bild av att en ingenjör är en man men också att det skulle vara en väldigt högpresterande perfektionist som har MVG i alla ämnen, men så är det inte riktigt. Vi vill visa en bredare bild och skapa förebilder, säger Sandra Åhman.

Att få in fler kvinnor i alla yrken men framförallt byggbranschen är viktigt för att i framtiden få ett mer jämställt samhälle. Genom att öka intresset hos kvinnor i tidig ålder och visa en bredare bild av ingenjörsyrket menar Hanna Hartikainen ger ringar på vattnet.

– Vill man ha in fler tjejer i de här områdena måste det finnas bättre förutsättningar och det här kanske är en liten pusselbit i det. Om man tittar på exempelvis läkaryrket som tidigare också varit väldigt mansdominerad. Där kan man ju se att det har förändrats och det betyder ju att det även kan ske inom de tekniska, säger Hanna Hartikainen.

Vill nå ut till en yngre målgrupp

KTH-tjejer startade som en plattform där berättelser från studerande på KTH skulle locka fler till branschen, speciellt unga kvinnor mellan 14–20 år. Det började med Instagram som sedan utvecklades till ett konto även på Facebook.

– Framöver vill vi kontakta olika högstadieskolor och gymnasium för att nå ut till de som vi önskar och vi har därför påbörjat ett material som vi ska skicka ut till syokonsulenter och lärare. En annan utmaning är också att få kontakt med tjejer runt om i hela Sverige och inte bara just Stockholm. Vi vill att KTH och en ingenjörsutbildning ska vara ett val för alla, säger Sandra Åhman.

Genom att Hanna Hartikainen själv pluggar på KTH har de på så sätt kommit i kontakt med flera ingenjörsstuderande tjejer. Tanken med deras berättelser har varit att visa en mänskligare bild av KTH, som yngre kvinnor kan ta till sig.

– Jag hade bilden att man måste vara otroligt högpresterande och tvungen att klara allting. Många tjejer är väldigt ambitiösa men lider också av det och därför vill vi visa att det inte alltid måste vara på det viset. Man behöver inte vara ett mattegeni och man behöver inte ha två extrajobb och plugga samtidigt. Vi vill att man ska få läsa båda sidorna, förklarar Hanna Hartikainen.

Hashtag Ingenjör Persson

Bygg- och ingenjörsyrket är idag manligt kodat och därför har Sandra och Hanna tillsammans tagit fram hashtagen Ingenjör Persson, i syfte att ändra associationen av en ingenjör. Då många förknippar namnet till en man är detta ett initiativ till att nyansera bilden.

– Alla berättelser vi publicerar delas under #ingenjörpersson eftersom att vi vill att fler ska tänka på en kvinna när de läser om en ingenjör. En teknisk utbildning ska vara ett lika självklart val oavsett kön, vilket det tyvärr inte är idag men med hjälp av vår hashtag hoppas vi kunna påverka det, säger Sandra Åhman.

– Man får heller inte glömma bort att hälften av befolkningen är kvinnor så det känns helt orimligt att det inte skulle vara 50/50 inom branschen. Byggindustrin bygger ju Sverige och därför måste vi även ha ett kvinnligt perspektiv på uppfinnandet och innovation, avslutar Hanna Hartikainen.

 


Besök KTH-tjejer på sociala medier:

Instagram: @kthtjejer

Facebook: www.facebook.com/kthtjejer/