Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Erlandssons Bygg integrerar med projektet Lärande Bygg

null

Erlandssons Bygg vill ta sitt samhällsansvar genom att öka integration och mångfald. Det är ett av målen i projektet ”Lärande Bygg – integration på riktigt”. Initiativet ska säkra arbetskraft för framtidens byggande.   – Vi vill utbilda nyanlända och personer som exempelvis inte gått färdigt gymnasiet. De är en otrolig resurs för framtidens byggande, säger Tobias Hagrenius, Verksamhetsutvecklingschef på Erlandssons Bygg. Foto: Olof Ohlsson

Erlandssons Bygg startade 2017 ”Lärande Bygg – integration på riktigt”. Ett projekt som initierades tillsammans med Kungsbacka kommun och Eksta Bostads AB för att säkra framtidens kompetens. Utbildningen är arbetsplatsbaserad och varvar 30 procent språkstudier med 70 procent arbete ute på byggen.

– I vårt pilotprojekt genomförde sex personer utbildningen under drygt ett år. Vår förhoppning var att alla skulle få en anställning. Idag har samtliga jobb, fyra hos oss och två arbetar på andra bolag, berättar Tobias Hagrenius.

Till hösten slutför en andra omgång sin utbildning och planeringen för en tredje är redan i full gång. Projektet har blivit mycket uppskattat och Tobias ser gärna att fler bolag anammar idén.

– Vi ser ingen konkurrens i detta utan är enbart positiva till att fler erbjuder liknande utbildningar. Vi i branschen måste hjälpas åt eftersom det är omöjligt för ett bolag att lösa, säger Tobias Hagrenius.

Framöver hoppas Erlandsson Bygg kunna starta upp projektet Lärande Bygg i samtliga 34 kommuner där de är verksamma.

Öka gymnasieansökningar är första prioritet

Det få antalet ansökningar till gymnasiets yrkesutbildningar är ett problem byggbranschen tampas med. En vanlig uppfattning bland ungdomar är att praktiska program som bygg och anläggning inte har samma karriärmöjligheter som högskoleförberedande utbildningar.

– Många har svårt att se bredden i byggsektorn och det måste vi som bransch bli bättre på att visa. Vi ska klara av att bygga ett samhälle för 11 miljoner människor så vi behöver all den kompetens vi kan få, konstaterar Tobias Hagrenius.

Konsten att kommunicera rätt

Att skapa förutsättningar för en välkomnande bransch börjar med den externa kommunikationen menar Tobias. Att visa upp en byggbransch anpassad för alla, oavsett kön eller etnicitet, är något som alla bolag borde prioritera.

– Jag tror det är viktigt att se över hur man kommunicerar och på vilket sätt man framställer sig som företag. Vi har som mål att vi ska spegla samhällets mångfald och då gäller det att skildra det, i både text och bild, säger Tobias.

– En mångfacetterad byggbransch gynnar alla, tillägger Tobias Hagrenius. Vi ser en bättre harmoni när vi har mixade grupper.


Erlandssons Bygg ger tips för att öka sin mångfald:

Kommunikationen är jätteviktig. Tänk på hur ni kommunicerar i både skrift och bild så att materialet speglar hela samhället och står för en öppenhet.

Starta upp projekt liknande Lärande Bygg. Vi ser med fördel att andra företag anammar vårt initiativ.

Visa att byggbranschen är något för alla. Vi måste hjälpas åt för att öka mångfalden inom branschen, det är omöjligt för ett enskilt bolag att på egen hand lösa en sådan fråga.

Engagera er i arrangemang för att få fler unga att söka sig till gymnasieskolans praktiska program för bygg och anläggning. Branschen behöver alla personer de kan få.