Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Här ska hälften vara kvinnor

null

Hos hustillverkaren Lindbäcks ska hälften av alla anställda vara kvinnor. Målet sattes först. Planerna för hur det skulle uppnås kom senare. – Om man funderar för mycket på vad som krävs för att lyckas, är risken stor att man i stället sänker ambitionerna, säger Linda Rosén, vd för Lindbäcks Group. Foto: Maria Fäldt.

Familjeföretaget Lindbäcks i Piteå drivs av fjärde generationen Lindbäck. Det som började som ett såg-verk för 90 år sedan är i dag Sveriges ledande företag inom byggande av flerfamiljshus i trä. En tradit-ionellt väldigt manlig arbetsplats. För tre år sedan sattes målet om en jämn könsfördelning i företaget. Då var 9 procent av de anställda kvinnor.

– Visionen är att vi ska vara hälften-hälften. Punkt. Det är så ägarna har uttryckt det. Det finns ingen tvekan hos de anställda om vad som gäller. Vi har fortfarande långt kvar, i dag är 14 procent av våra knappt 500 anställda kvinnor. Men vi har gett ett löfte och i och med det sätter vi stor press på oss själva att lyckas, säger Linda Rosén, vd för Lindbäcks Group.

Inför öppnandet av den nya husfabriken i Haraholmen utanför Piteå i december 2017 fanns en chans till förändring. 150 personer skulle rekryteras på ett bräde. I anläggningen byggs husmoduler.

Söker medarbetare utanför branschen

– För att överhuvud taget hitta så många personer på en relativt liten arbetsmarknad har vi tvingats titta bortom yrkeserfarenhet och kompetens, och i stället leta efter rätt personligheter. Vi behöver personer som är villiga att lära sig saker, är lösningsfokuserade och gillar att saker förändras. Det var vi också tydliga med det när vi utformade våra platsannonser. Vi nämnde inte ens de hårda kompetenserna, och det gjorde att också många kvinnor sökte jobben, säger Linda Rosén.

I dag jobbar bland annat före detta förskolepedagoger, vårdbiträden, lastbilschaufförer, poliser och per-soner från andra industrier i fabriken.
– Vi har sett stora fördelar med kompetenser från andra branscher. Personer som har jobbat i skolkök har till exempel ett fantastiskt bra kvalitetstänk. I vår verksamhet är det superviktigt att saker är på rätt ställe, och används på rätt sätt, i och med att vi arbetar så standardiserat.

Fabrik som passar alla

Fabriken är byggd för att passa alla. Dessutom kräver inte arbetsuppgifterna en yrkesutbildning på samma sätt som inom andra delar av verksamheten.

– I fabriken är du mer av en montör än en snickare, så du kan lära dig ett arbetsmoment i taget och bygga på med fler efterhand.

Av fabrikens cirka 240 anställda är i dag cirka 40 kvinnor. Ute på byggena är utmaningen större. Där är andelen kvinnor fortfarande bara 2 procent.

– Vi måste jobba mycket mer för att göra jobbet attraktivt. Om det känns välkomnande för kvinnor och personer från andra kulturer kommer det också att bli bättre för de som traditionellt vänder sig till bran-schen, de unga killarna. Man kan till exempel inte längre förvänta sig att de vill ligga borta i veckor på olika byggen. De vill kunna vara hemma på vardagskvällar och coacha barnens fotbollslag, och vara föräldralediga utan att det ifrågasätts. 

Samarbete med skolan

Lindbäcks jobbar nära skolorna i regionen och bjuder in elever till företagsbesök redan i årskurs sju. Många av dem som går yrkesprogrammen inom samhällsbyggnad på gymnasiet gör sin praktik i företaget.

– Vi måste hela tiden anstränga oss för att vara en attraktiv arbetsgivare. Det många kanske inte inser är att arbetsvillkoren i branschen ofta är bättre än i många kvinnodominerade yrken. I våra fabriker jobbar till exempel alla heltid, lönen är relativt hög och det förkommer inga delade skift eller helgarbete. Det kan vara ett tungt jobb men vi har lyftverktyg. Även unga vältränade killar sliter ju ut sig annars.