Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Jämställdhetsbygget – priset för en jämställd byggbransch

null

Jämställdhetsbygget är byggbranschens jämställdhetspris som startades av fyra unga kvinnor och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Ett initiativ med syfte att stärka jämställdheten i byggbranschen. I mars under Årets Bygge-galan delas priset ut till det företag som påvisat den bästa satsningen för en mer jämlik byggbransch. Foto: Axel Adolfsson.

Samhällsbyggnadsbranschen är idag starkt mansdominerad. Målet om en bransch utan sexuella trakasserier och machostrukturer har ännu inte uppnåtts, men flera satsningar görs för att nå visionen om en inkluderande bransch. Viljan att lyfta dessa engagemang gav Ina Djurestål tillsammans med tre andra tjejer idéen om att starta byggbranschens jämställdhetspris.

– Jag har själv erfarenhet av byggbranschen och har sett de utmaningar som finns. Samtidigt har jag blivit varse alla initiativ och allt jobb många arbetsplatser i branschen gör för att förändra detta. Förhoppningen med priset är att företag ska dra lärdom av varandras goda exempel och att fler tjejer ska inspireras till att söka sig till byggbranschen, säger Ina Djurestål, produktionsingenjör på Skanska.

En framtidsbransch för alla

Jämställdhetsbygget initierades av Ina Djurestål, Pauline Diurson Runfors, Helena Walentowicz och Emma Ophus och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Juryn som utser vinnaren består av Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Pernilla Alexandersson, jämställdhetsexpert och vd på Add Gender.

– Jag blev kontaktad av dessa unga och driftiga kvinnor, som ville bidra med en positiv förändring för byggbranschen vilket gick precis i linje med vad vi vill göra. Inom bygg- och anläggningsbranschen bär vi alla ett ansvar för att förändra kulturen så att alla känner sig välkomna, men ibland måste man inspireras av vad andra gör för att hitta sitt eget arbetssätt. Vår förhoppning är att prisets goda exempel ska inspirera fler aktörer till att satsa på jämställdhet. Om vi ska kunna rusta Sverige för elva miljoner invånare måste alla känna sig välkomna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Vem har möjlighet att vinna?

– De aktörer som under 2018 påvisat en satsning, förändring eller initiativ från det egna företaget, sin arbetsplats eller kund som leder till en mer jämställd byggbransch. Exempel på insatser kan vara att ha startat ett kvinnligt nätverk eller att ha rekryterat flest kvinnor på ledande positioner, men det skulle även kunna vara det bästa startskottet på resan mot en mer jämställd bransch, säger Ina Djurestål.

 

Vad?

Priset Jämställdhetsbygget delas ut till det företag som påvisat den bästa satsningen för en mer jämställd byggbransch.

När?

Den 26 mars 2019 på Årets Bygge-galan.

Nominera?

Sista dagen för att nominera är den 30 januari 2019.

Läs mer om galan, priset och hur du nominerar här:
sverigesbyggindustrier.se/jamstalldhetsbygget
aretsbygge.nu