Internet explorer 11 kommer att slutas supportas här på byggtjanst.se. Vi rekommenderar att byta till en modernare webbläsare. Exempel Chrome, Edge eller Firefox

Tillbaka

Snickarpodden

null

I Snickarpodden möter du sex av JM:s snickarlärlingar som i syfte att locka fler till byggbranschen startade podcasten i början av året. – Vi vill att fler ska se yrket från den positiva sidan. Det är ett jätteroligt arbete och jag skulle aldrig vilja byta bort det, säger Linn Gergi. 

I höstas började Sussie, Linn, Jessica, Sofie, Elsa och Filiz som snickarlärlingar hos JM på deras nystartade lärlingsprogram för kvinnor och tre månader senare startade de Snickarpodden. Podcasten tar med lyssnarna ut i bodarna och på byggena samt slår hål på fördomar om branschen. De pratar även om hur det är att vara kvinnlig lärling i ett mansdominerat yrke.

– Från början var podden mest en kul grej. Vi ville prata med varandra om hur det går för alla eftersom att vi ses så sällan då vi är på olika byggen. Det är roligt att höra hur de andra tycker att det är eftersom att byggubbarna inte känner som vi, säger Linn Gergi.

JM fokuserar på kvinnliga hantverkare 

Snickarpodden är ett samarbete tillsammans med JM som snabbt blev stor och mycket uppmärksammad av allmänheten. Hittills har tio avsnitt släppts och i höst blir det ytterligare en säsong. Att företag skapar denna typ av nätverk för kvinnor att använda sig av tror tjejerna är viktigt för att fler ska upptäcka branschens positiva sidor. 

– Syftet med podden är att locka fler till byggbranschen och det skulle vara jättekul om det kom fler tjejer. Det är faktiskt många som kommer fram och frågar om hur man blir snickare och jag har redan två kompisar som ska söka till höstens ansökning, berättar Linn Gergi.

För andra året i rad söker JM kvinnor till deras tradlärlingsprogram med inriktning mot trä-, betong-, murare och anläggning. Initiativet startades som ett steg i deras jämställdhetsmål att år 2030 nå 20 % kvinnliga hantverkare.

– Det är svårt att hitta en sådan positivitet som det är ute på byggena. Även om man har en tung dag när man står och gjuter ett valv så är alla fortfarande jätteglada. Det är alltid ett skämt nära, säger Linn Gergi.

Reaktioner på yrkesvalet

Linn har tidigare testat flera olika yrken men byggbranschen är det som passat henne absolut bäst och att få röra på sig dagligen är något hon uppskattar mycket. Dock har yrkesvalet också lett till en del reaktioner från omgivningen.

– Man får blickar för att man som tjej går i byggkläder. Många tror också att man inte kommer att klara av det eftersom att snickaryrket låter så tungt men det är inte tyngre än någon annan bransch. Det är jobbigt att alltid behöva bevisa för alla att man klarar exakt samma jobb som männen, förklarar Linn.

Trots de fördomar som finns inom byggbranschen trivs Linn med utbildningen och har blivit välkomnad med öppna armar sedan första dagen.

– Det är ännu roligare än vad jag först trodde. Alla kollegor är jättegulliga och har tagit emot mig som en familjemedlem. Vi brukar kalla oss familjen, skrattar Linn.

Lyssna på Snickarpodden!

 


FAKTA:
Namn: Linn Gergi, 26 år
Bor: I Sollentuna, Stockholm
Gör: Snickarlärling hos JM sedan i höstas. Programmet pågår i 3,5 år.