Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Strukton Rail börjar i toppen

null

Fler kvinnliga chefer ska i förlängningen skapa en mer jämställd organisation. Det hoppas järnvägsentreprenören Strukton Rail som i början av året ombildade sin ledningsgrupp.

På Strukton Rail, och i järnvägsbranschen i stort, är andelen kvinnor blygsam. Av företagets cirka 900 anställda är 12 procent kvinnor. Men sedan årsskiftet är åtminstone ledningsgruppen jämställd. En viktig signal och ett sätt att locka fler kvinnor till branschen, hoppas företaget.

– Vi har ett enormt rekryteringsbehov de närmaste åren, och förhoppningsvis kan det här bidra till att fler kvinnor får upp ögonen för järnvägsjobben. Det visar också att det finns goda karriärmöjligheter för kvinnor i den här branschen, säger Peter Arozenius, arbetsmiljöchef på Strukton Rail.

Ledningsgruppen består numera av sex män och fem kvinnor. Nästa steg är en jämnare fördelning även bland arbetsledare.

– Just nu pågår en utbildning av en ny årskull arbetsledare. Hälften av deltagarna, fem av elva, är kvinnor. Det är ett konkret sätt vi kan göra skillnad på, säger Peter Arozenius.Längre ner i organisationen är utmaningarna större.

– Där är vi lite grann i händerna på skolsystemet. Det utbildas tyvärr inte jättemånga kvinnliga signaltekniker, svetsare, banarbetare och kontaktledningsmontörer.

Det är svårt att locka unga till branschen över huvud taget, enligt Peter Arozenius.

– Även om vi tror att de arbeten vi erbjuder är tämligen fria, rätt bra betalda och med goda arbetsförhållanden, så väljer ungdomarna andra utbildningsvägar. Det finns gymnasieutbildningar inom järnvägsbranschen som inte ens är fulla, trots att de som går klart utbildningarna med godkänt resultat i stort sett är garanterade jobb från dag ett.

Liksom många andra företag i samhällsbyggnadsbranschen har Strukton Rail ett jobb att göra för att komma till rätta med machokultur och sexism.

– Vi har under flera år jobbat med frågorna och bland annat genomfört olika konferenser och utbildningar. Men vi har också sett i våra personalenkäter att vi har anledning att jobba ännu mer med det här. Det är en ständigt pågående och viktig process, säger Peter Arozenius.


Strukton Rail

Strukton Rail är Sveriges största privata järnvägsentreprenör. Företaget bygger, driver och underhåller spårsystem i Skandinavien.

Strukton Rail ingår i en koncern med 4 000 anställda och har verksamhet i fem länder i Europa samt i USA och Australien.

Mer om Struktor och jämlikhet