Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Tusentals kvinnor skrev under #sistaspikenikistan

null

Hösten 2017 startade Emmelie Renlund tillsammans med Cajsa Winge hashtagen #sistaspikenikistan. Ett upprop för de kvinnor som blivit utsatta för hot, övergrepp och sexuella trakasserier i byggbranschen. Det samlades in 4 627 underskrifter och ca 200 vittnesmål.

Emmelie Renlund är ombudsman på Byggnads men har tidigare jobbat som snickare. Redan på gymnasiet, när Emmelie bytte linje till byggprogrammet, märkte hon vilken kultur som råder inom branschen. Hon fick aldrig chans att göra de fysiskt tyngre momenten eftersom hennes lärare ändå inte trodde att hon skulle jobba med bygg i framtiden.

– Ägaren på det företaget jag sökte praktik hos sa ”Vi tror inte att du kommer klara av det här på grund av att du är tjej” och hela intervjun gick ut på att trycka ner mig. Han frågade hur jag skulle kunna klara av att byta om med gubbarna och titta på när de duschar. Jag var 19 år och inte jättekaxig, säger Emmelie Renlund.

Sker överallt inom byggsektorn

Flera branscher startade sina egna upprop efter att metoo-rörelsen drog igång och Emmelie Renlund var med i arbetet kring fackföreningens initiativ #inteförhandlingsbart. Efter det föll tanken på byggbranschen och att det borde startas ett även där.

– Jag kände att jag ville gå brett och fånga hela byggsektorn, både yrkesarbetare och tjänstepersoner. För att visa att det inte bara är ute i byggbodarna utan att det även sker på kontoren, säger Emmelie Renlund.

Genom Facebook-gruppen, som blev startskottet för #sistaspikenikistan, kom Emmelie i kontakt med arkitekten Cajsa Winge. På bara några få dagar hade de fått in över 4 500 underskrifter och 120 vittnesmål.

Lyssna på Emmeile Renlund i podcasten Snåret – ”Har #metoo fått genomslag i samhällsbyggarbranschen?”