Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Hantverksbyxor för gravida stor succé

null

Hantverkskläder anpassade till kvinnor har inte alltid varit en självklarhet, men nu erbjuder många tillverkare det. Byxor för gravida är dock företaget Operose fortfarande ensamma om. Foto: Victoria Henriksson

När Johanna Söderström för några år sedan renoverade hus upptäckte hon hur svårt det var att hitta arbetsbyxor anpassade till kvinnor. Och de dammodeller som fanns satt illa.

– Återförsäljarna tog inte ens in dem, eftersom tjejerna hellre köpte herrmodeller. På den nivån var det, säger hon.

Efter många år i klädbranschen startade Johanna Söderström företaget Operose i början av 2015. Sedan dess har mycket hänt. Johanna Söderströms egen verksamhet har tagit ordentlig fart, och nu har även de större tillverkarna ett bättre utbud av damkläder.

– Vår försäljning har ökat jättemycket. Om det är för att behovet har ökat, eller för att vi har blivit mer etablerade är svårt att säga. Men det finns helt klart en stor efterfrågan.

Anpassade arbetskläder är inte bara en praktisk fråga. Det handlar också om att visa att man tar kvinnorna på allvar och visar dem respekt, menar Johanna Söderström. Att tvingas gå i kläder som är för stora, eller bära byxor som glipar för att midjan är för låg är inte precis stärkande för självförtroendet.

– Det kan uppfattas som ytligt att prata om kläder, men det är jätteviktigt för hur man känner sig. Kvinnor har det tufft nog ändå på många byggarbetsplatser.

Hon tog för ett par år sedan också fram arbetsbyxor för gravida. Något som har blivit en succé.

– Vi tog fram mammabyxorna mest som ett statement, men de har verkligen fått otrolig stor uppmärksamhet. Jag kunde inte ens föreställa mig att det jobbade så många gravida, säger hon.

Ett skäl till att gravidbyxan har sålt så bra tror Johanna Söderström beror på att den inte omfattas av upphandlingsreglerna.

– Den är så specifik att även offentliga företag och förvaltningar, som har avtal med andra leverantörer, får köpa byxan. Det har nog påverkat försäljningssiffrorna, säger hon.

Till operose.se

 


Här är fler som erbjuder arbetskläder för kvinnor:

Elinord

SheWorkerWear

Blåkläder

Snickers Workwear

Fristads

L.Brador

Jobman

Tranemo Workwear