Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

”Min gravidbyxa är ett statement i en mansdominerad bransch”

null

Undermåliga arbetskläder för kvinnor i byggbranschen gav designern Johanna Söderström en idé; hon skulle skapa kläder som passade en kvinnokropp. I år vann hon Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018 med sin gravidbyxa ”Rosmari”. 

Det är nu fyra år sedan Johanna Söderström startade sitt företag Operose, helt inriktat på arbetskläder för kvinnor. Det var när hon skulle renovera huset som hon slogs av hur dåligt de byggkläder som fanns på marknaden satt på henne.

Svensk Byggtjänst träffade Johanna Söderström på Nordbygg strax efter att hon hade tagit emot priset Nordbyggs guldmedalj 2018:

Vad betyder vinsten för dig?

– Den betyder otroligt mycket, både för mig personligen – för att allt slit har gett resultat. Men jag tror också att det betyder mycket för branschen. Att en så feminin sak som en arbetsbyxa för gravida har vunnit i en sådan mansdominerad bransch, det tror jag är ett ganska stort statement. Det känns häftigt!

 

Vad skiljer dina arbetskläder för kvinnor från konkurrenternas?

– Vi har arbetat mycket mer med passformen, för vi har bara haft fokus på kvinnokroppen. För konkurrenterna är tjejkläder en sådan liten del av deras försäljning, men för oss är ju det allt. Förutom att vi har jobbat mycket med mönster, och låtit många tjejer provjobba i kläderna, så har vi haft fokus på stretch kring midja och rumpa och förhöjt svanken på byxorna. Det gör att man kan röra sig fritt, och kläderna anpassar sig efter kroppen på ett helt annat sätt.

Vilka yrkeskategorier använder dina arbetskläder?

– Hantverkare av alla slag, inklusive målare och elinstallatörer. Men också kvinnor utanför byggbranschen såsom veterinärer, förskollärare och trädgårdsmästare.

Upplever du att det finns fördomar om att gravida inte kan fortsätta arbeta som hantverkare under graviditeten?

– Faktiskt inte så mycket som jag trodde! Däremot kanske en del behöver byta arbetsuppgifter under graviditeten, men det verkar ändå vara förvånansvärt många som arbetar rätt långt in i graviditeten.

Hur såg marknaden ut för kvinnliga arbetskläder innan du startade Operose?

– Riktigt usel! De stora leverantörerna för arbetskläder verkade bara ta en herrbyxa, färga den rosa och saluföra den som en kvinnobyxa. Andra leverantörer menade att tjejer i byggbranschen nöjer sig med herrkläder. När jag renoverade huset för några år sedan prövade jag själv att jobba i en byxa av dammodell från en av dessa leverantörer, men det gick bara inte. Det var som att den var gjord för en skyltdocka och inte en levande kvinna som rör på sig.

Kommer ni att utöka sortimentet med andra kläder framöver?

– Vi satsar nu på att skapa fler överdelar. Målet är även att ta fram tillbehör och framför allt fler modeller av nuvarande kläder. Vi kommer också att ta fram gravidbyxan i varselfärg, eftersom det efterfrågats.

Till operose.se