Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Ny satsning ska ge fler kvinnliga fastighetsskötare

null

Fastighetsbranschen är i ett skriande behov av fastighetsskötare. En ny utbildningssatsning ska få fler kvinnor att få upp ögonen för yrket. Målet är att bidra till kompetensförsörjningen, och samtidigt göra branschen mer jämställd.

I mars påbörjar 20 kvinnor en 40 veckor lång utbildning till fastighetsskötare. Projektet Fastighetsservice4women är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, bemanningsföretaget TNG och HSB i Stockholmsregionen.
– Vi har ett ständigt behov av att rekrytera fastighetsskötare. Samtidigt vill vi höja andelen kvinnliga anställda. Av HSB Stockholms 120 fastighetsskötare är i dag bara 5 procent kvinnor, säger Linda Ekberg, områdeschef, HSB Stockholm.

I utbildningen varvas teorilektioner med mentorsledd praktik hos HSB. TNG har hjälpt till med urvalet av deltagare. Efter utbildningen är chansen till anställning god.
– Det är naturligtvis ambitionen, och en av anledningarna till att vi gör det här. De som klarar utbildningen har stor chans att få jobb antingen hos HSB eller via TNG, säger Linda Ekberg.

Intresset för utbildningen har varit relativt stort. Och när deltagarna valts ut har personliga egenskaper vägt tyngre än kunskaper och erfarenheter.
– Det viktigaste är att du är serviceinriktad, inte vad du har jobbat med. Det sociala mötet är en stor del av jobbet som fastighetsskötare. Du måste kunna bygga förtroende, förstå kundens behov och föreslå lösningar. Erfarenheter från jobb inom vården eller i butik kan till exempel vara bra.

Det kommer att bli allt mer nödvändigt att leta efter andra kompetenser än vad man brukar för att klara rekryteringsbehovet, tror Linda Ekberg.
– Då kan du nå personer som kanske aldrig ens tänkt tanken att fastighetsbranschen kan vara något för dem. Det viktiga är att hitta personer med rätt egenskaper. Själva yrket kan vi sedan lära dem. Det ser vi som framtiden.

 


Om Fastighetsservice4women

–HSB, bemanningsföretaget TNG och Arbetsförmedlingen ligger bakom initiativet Fastighetsservice4women.
–20 kvinnor kommer att delta i utbildningen, som pågår från mars till mitten av december 2018.
–Under utbildningen varvas teorilektioner på Yrkesakademin med mentorsledd praktik i HSB:s fastigheter.
–Utbildningen är kostnadsfri och deltagarna får ersättning från Arbetsförmedlingen under utbildningstiden.

Läs mer på hsb.se

Läs mer på tng.se