Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Vi behöver bredda rekryteringsbasen till byggbranschen

null

1 procent av alla byggnadsarbetare är kvinnor. Den här skeva könsfördelningen ville Ikano Bostad ändra på och startade därför en snickarutbildning enbart för kvinnor: Hentverkarna.

Patrik Rasmusson, HR-generalist på Ikano Bostad, deltog i ett av Svensk Byggtjänsts jämställdhetsseminarier på Nordbygg i april 2018. Där berättade han om företagets projekt Hentverkarna – en snickarutbildning bara för kvinnor.

Varför startade ni Hentverkarna?

– Vi startade utbildningen, dels för att vi var bekymrade över den machokultur som råder i byggsektorn och dels för att vi ser ett stort rekryteringsbehov där vi behöver bredda rekryteringsbasen starkt.

Blir det en fortsättning på utbildningen?

– Hentverkar-projektet startade vi på prov för att testa hur det skulle gå. Men just nu har vi inga planer på att göra om det, utan vi hoppas snarare på att vårt projekt sprider sig och blir känt, så att kvinnor söker sig till oss på Ikano Bostad självmant. Och att vi på det sättet kan fortsätta rekrytera ännu fler kvinnliga byggnadsarbetare.

Vad har eleverna haft för funderingar om hantverksyrket?

– När vi frågade kvinnorna under anställningsintervjuerna, om de var bekymrade över något kring hantverkaryrket, var den vanligaste farhågan att det skulle vara fysiskt tungt och att de kanske inte skulle klara av det. Väldigt få var oroliga för hur de skulle bli bemötta eller vilken typ av kultur de skulle hamna i.

Vill du veta mer om Hentverkarna och se intervjuer med eleverna?

Till Hentverkarnas webb!