Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Klarar du fördomstestet?

null

Hög tid att ta tag i attityderna på jobbet, men lite svårt att veta i vilken ände ni ska börja? Projektet Stoppa machokulturen har flera verktyg ni kan använda.

Byggcheferna och Byggnads har tillsammans drivit kampanjen Stoppa machokulturen sedan 2015.  
Upprinnelsen var en undersökning bland Byggnads och Byggchefernas medlemmar som bland annat visade att 80 procent ansåg att arbetskulturen kännetecknas av grabbighet och ett tufft arbetsklimat. 45 procent trodde att branschen tappar personal på grund av arbetskulturen.
– Vi kände oss ganska ensamma i början, och till och med kritiserade för vårt arbete.
Det fanns de som påstod att det här är problem som inte finns, säger Ola Olsson, enhetschef på Byggnads.

Men efter höstens metoo-rörelse står frågor om sexism och trakasserier i arbetslivet högt upp på många företags agendor.
– Nu finns det mycket god vilja och höga ambitioner. Men det är fortfarande ämnen som det kan vara svårt att diskutera kring. Därför vi vill erbjuda konkreta verktyg som kan göra det lättare att komma igång, säger Ola Olsson.

Stoppa machokulturen har bland annat tagit fram handboken Hårda män och mjuka kvinnor som både kan användas som diskussionsunderlag i företag och som arbetsmaterial i skolor.
I samtalslådan Prata så att alla kan lyssna finns samtalsövningar som utgår från verkliga citat som kvinnor i branschen har mött.
Vill du få koll på dina egna fördomar kan du göra testet Sanning eller bullshit här. Svaren är inte så givna som du tror. Bara 2 procent av nästan 8 500 svarande har hittills lycktas pricka in alla rätt. Lycka till!

Gör testet Sanning eller bullshit!