Hur vet jag om boken jag söker finns som e-bok?    

När du väljer en bok i bokhandeln så visas priset både för den vanliga boken och för e-boken på samma produktsida. Där kan du välja om du vill köpa e-boken eller den vanliga.

Böcker som inte har e-boksvalet finns alltså inte som e-bok.

Hur laddar jag ner e-boken till min dator/läsplatta/smartphone?

Svar:
Du får ladda ner en köpt e-bok upp till 3 gånger. På Mina sidor ser du hur många nerladdningar som har gjorts av respektive e-bok. 

E-böcker som du har köpt kan du ladda ner i PDF-, och i de flesta fall Epub-format till din dator. Du laddar ned e-boken genom att trycka på knappen "PDF" eller ”Epub”.

PDF-filer läser du med Adobe Reader. Epub-filer på dator läses med Adobe Digital Editions. Båda programmen är kostnadsfria. För Epub-läsning på andra plattformar (till exempel mobiltelefoner och läsplattor) finns ett stort urval av programvaror.

Om du vill överföra en e-bok från dator till läsplatta gör så här:

iPad

  1. Ladda ner den e-bok du vill spara till valfri plats på din dator
  2. Öppna iTunes och gå till Biblioteket. Välj lägg till fil i Biblioteket från menyn högst uppe till vänster i iTunes. Alternativt ctrl + O på pc.
    Bläddra fram din e-bok och klicka sedan på Öppna. Boken läggs nu till under böcker i ditt iTunes-bibliotek
  3. Anslut din iPad, klicka på menyvalet "Böcker" i iTunes-biblioteket.
  4. Klicka sedan på iPad symbolen för att synka manuellt.
  5. Koppla ifrån din iPad och gå sedan till appen iBooks och där hittar du din e-bok.

Android

  1. Spara e-boken på datorn.
  2. Koppla läsplattan till din dator med en USB-kabel. Den kommer upp som en extern hårddisk på datorn.
  3. För över e-boksfilen till din läsplatta och koppla ifrån enheten

 

Hur läser jag e-böcker på PC eller Mac?

För att läsa Epub-formatet på datorn kan du välja ett läsprogram som exempelvis Adobe Digital Editions. Programmet, som fungerar både på PC och på Mac, kan laddas ner kostnadsfritt på Adobes hemsida.

Du kan också läsa din e-bok i epub-format i webbläsarna Chrome och Firefox. I Chrome laddar du förslagvis ner appen Readiator och läser e-boken där. I Firefox kan du ladda ner tillägget ePub Katalog för att läsa e-boken. Väljer du dessa alternativ behöver du inte installera ett läsprogram på din dator.

Hur läser jag e-böcker på Android?

Exempel på appar som kan läsa e-böcker formaten Epub och PDF på din Android är Aldiko Book Reader och Cool Reader som båda är kostnadsfria och kan laddas ner från Google Play.

Hur läser jag e-böcker på iPhone/iPad?

Med iBooks kan du läsa böcker i formaten Epub och PDF på din iPhone/iPad.

Vad innebär det att e-boken är vattenmärkt? 

Att e-boken är vattenmärkt innebär att information om köparen och köpet/nerladdningen stämplats in i den. Detta görs dels genom synliga vattenmärken, dels genom att informationen lagras på icke-synligt sätt i andra delar av filen. Vattenmärkningen medför i sig inga restriktioner i användningen av filen (kopiering, utskrift etc.), men beroende på titel kan sådana restriktioner (till exempel utskrift) förekomma av andra anledningar.

Vattenmärkta e-böcker kan du, för eget bruk kopiera, mellan olika enheter. All kopiering, utöver för ditt privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden.

Kopiering för undervisningsverksamhet
Du får inte kopiera hela innehållet i en upphovsskyddad bok men det är tillåtet att kopiera ett begränsat avsnitt för undervisningsverksamhet efter det att tillstånd inhämtats från AB Svensk Byggtjänst.