Tillbaka

Kajsa Hessel, nytillträdd vd på Svensk Byggtjänst

”Det ska vara hett eftertraktat att få jobba i branschen” 

null

Kajsa Hessel är byggchefen som snarare talar om ledarskap än om chefskap. Hon representerar det som branschen verkligen behöver just nu, en ledare som står för samverkan och öppenhet mellan olika människor och yrkesgrupper. 

Sedan första april har hon intagit stolen som Svensk Byggtjänsts vd. 

Om hennes visioner… 

Detta är en bransch som alla borde vilja vara i. Ett av mina mål är att människor ska stå och banka på dörren för att få börja jobba inom bygg istället för att man som idag ska behöva dra in folk till sektorn. På utbildningar som Handelshögskolans, ska drömmen vara att få jobb i vår bransch. 

Kajsa Hessels engagemang för att leda människor är väl dokumenterat.  Hon är personalvetare i grunden, idag finner man henne både i Etiska rådet styrelse och som ordförande i Byggcheferna. 2020 blev hon utsedd till Årets Samhällsbyggare. 

Några av mina viktigaste visioner för branschen är att vi lyckas kväva kränkande jargonger, få bukt på korruptionen och inte minst fortsätta att främja säkerheten så att folk inte dör ute på våra arbetsplatser. Det ska inte finnas anledning för Uppdrag granskning att göra ett enda kritiskt reportage till! 

Om vägen till Svensk Byggtjänst… 

Det var inte Kajsa Hessel som hittade bygg, sektorn fann henne av en slump. 

Jag fick ett erbjudande om att bli vd för ett företag i branschen som behövde en modern ledare som var bra på att bygga lag. Innan dess hade jag ingen aning om att det var en så kul och meningsfull bransch!  

Hessel började arbeta i byggbranschen 2014 men har alltid arbetat i kunskapsintensiva tjänsteföretag så som Svensk Byggtjänst, och det är också den typen av företag som hon tycker det är allra roligast att vara i. 

De flesta ser nog på branschen som att den definieras av byggnaderna. Jag ser främst hur branschen påverkar människan, både i vardagen och för dess samhällspåverkande funktion i världen.  

Om hur det märks att hon tillträtt som vd… 

För medarbetarna på Byggtjänst kommer inte hennes inträde på företaget märkas av att hon med buller och bång går in och gör stora omvandlingar. Hon lever som hon lär och hennes start kommer märkas främst genom att de fått en vd som vill lyssna på sina kompetenta medarbetare och kunder. 

Det är en förmån att få engagera sig i en så välskött verksamhet, med en bra och trygg ledningsgrupp. Jag ska försöka hålla utifrånperspektivet så länge det går och ta in alla perspektiv. Kulturen är grunden till hur framgångsrika vi blir, och min dörr står öppen för att lyssna för hur Svensk Byggtjänst ska möta framtiden! 

nullSvensk Byggtjänst6 Apr 2021