Startsida/Kunskapsbank/Guider/Sju tips till beskrivningsförfattaren

Generella principer och vanliga missuppfattningar

Sju tips för att upprätta en teknisk beskrivning

Blir du ibland osäker på vad som ska stå i en teknisk beskrivning och hur texterna ska formuleras? Läs här om några generella principer och vanliga missuppfattningar.

1. Beskrivningen riktar sig till entreprenören

Det är inte ovanligt att beskrivningar innehåller formuleringar som ”entreprenören ansvarar för”, ”entreprenören ska montera” eller uttrycket ”i entreprenaden ingår”. Saken är den att allt som står i den tekniska beskrivningen är arbeten som entreprenören ska utföra.

Beskrivningen ska koncentreras till krav på material och varor, utförande och det resultat som ska åstadkommas. Man behöver inte fylla ut texten med vem som gör arbetet. Däremot måste eventuella undantag från principen framgå av beskrivningen.

Det som AMA handlar om är produktionsresultat, arbeten till färdigt resultat, alltså inte enbart material och varor utan dessa uppförda på sin plats och färdiga att användas. Det är grunden för AMA-texterna. Allt som kan tolkas som om det innebär en inskränkning av detta är fel – om man inte menar det.


2. Projekteringen behöver alltid samordnas

En följd av bristande kommunikation under projekteringen brukar vara att man i de tekniska beskrivningarna hänvisar till andra entreprenader, sådana som kanske inte ens finns med i upphandlingen. I de fall det är fråga om en generalentreprenad vet man ju inte hur generalentreprenören föredrar att upphandla och risken för glapp mellan handlingarna är uppenbar.

Här har beställaren huvudansvaret för att informera om de beslut som tas om upphandlingsform och entreprenadindelning. Detta måste föras ut till alla projektörer då det kan påverka både beskrivningar och ritningar.

Det förekommer i branschen att nya projekteringsuppdag utgår från tidigare gjorda beskrivningar av liknande projekt, något som ökar risken för den här typen av missar. Ett gott råd är att avstå från att kopiera text från tidigare beskrivningar. I stället kan man ta hjälp av AMA Beskrivningsverktyg och se till att alltid börja med en ”ren” beskrivningsmall. Den kompletterar man efter hand med aktuella koder och rubriker och lägger till projektspecifik text.


3. Olämpligt att upprepa text ur AMA

Tekniska beskrivningar i anslutning till AMA-systemet innebär att man refererar till texten i AMA genom att i beskrivningen föra in en viss kod och rubrik. Detta innebär att man inte ska upprepa det som står i AMA. Ändå förekommer det rätt ofta. För mottagaren av beskrivningen blir detta frustrerande eftersom det leder till misstankar att det faktiskt finns avvikelser gömda någonstans.

Orsaker till att det händer skulle kunna vara att en text som stått i AMA- nytt följer med när en gammal beskrivning återanvänds eller värre: när beskrivaren vill betona något som ”extra viktigt”.

En annan viktig regel är att den tekniska beskrivningen inte kan anslutas till AMAnytt utan enbart till AMA. Krav som formuleras i AMA-nytt ska ses som förslag och behöver därför skrivas in i beskrivningen.


4. Korta och sakliga texter är att föredra

Den inledande paragrafen i Allmänna bestämmelser (AB 04) lyder ”Omfattningen av kontraktsarbetena bestäms av kontraktshandlingarna.” Med andra ord är det som framgår av beskrivningar och ritningar vad entreprenaden omfattar. Undvik därför alla typer av förstärkningsord i beskrivningen. Uttryck som ”komplett”, ”fullt färdig”, ”funktionsduglig”, ”exakt rätt vinkel” och liknande tillför ingenting i den här typen av sammanhang.

Text som sväller ut tenderar att innehålla onödiga uppgifter. Det kan bli oöverskådligt och leder lätt till motstridigheter och tveksamma formuleringar. Risken är att texten kommer att omfatta saker som hör hemma på andra ställen. Skriv därför korta meningar och undvik bisatser som lätt kan trassla in sig i varandra och skymma vad man verkligen menar.

Tänk också på kalkylerbarheten. En anbudsgivare måste förstå vad som är kravställt för att kunna beräkna kostnaden för de arbeten som beställaren vill ska ingå i entreprenaden.


5. Funktionskrav beroende på entreprenadform

Under koder och rubriker i den tekniska beskrivningen som hör till byggdelar och installationssystem ska texten handla om funktion, och inte om material och utförande. I AMA-systemet inleds beteckningarna för dessa koder och rubriker med siffror, från 0 Sammansatta byggdelar och installationssystem till 8 Styr- och övervakningssystem.

Funktion för installationer innebär funktionsbeskrivningar och funktionsöversikter, ofta med koppling till scheman av olika slag. Inom fackområde Hus är de funktionskrav som anges i AMA för byggdelar och byggdelstyper i huvudsak toleranskrav. Det är godtagbara måttavvikelser som baseras på vad som är möjligt att bygga med traditionell teknik. Verksamheten som man bygger för kan ha andra och högre krav.

Tekniska beskrivningar i utförandeentreprenader bör noga skilja på vad som är angivet i texten under byggdelar/installationssystem respektive under produktionsresultat. Beskrivningar vid totalentreprenad, där man inte beskriver produktionsresultat, kan innehålla vissa krav även på material under byggdelar/ installationssystem. Kraven bör då vara tydligt angivna under lämpliga underrubriker.


6. Håll isär tekniska och administrativa krav

En återkommande miss är att i den tekniska beskrivningen blanda in texter som hör hemma i de administrativa föreskrifterna, eller till och med redan är reglerade i Allmänna bestämmelser (AB). Formuleringar som ”För entreprenaden gäller även separat AF-del” förekommer också. Detta är mycket olyckligt och ett avsteg mot principerna i AB som utgår från att skilda krav återfinns på sina rätta platser i handlingarna. Det förekommer även att obligatoriska myndighetsföreskrifter blandas in. Myndigheters föreskrifter ska ses som minimikrav, det vill säga de gäller alltid.

Ibland verkar projektörer inte ha fått läsa de administrativa föreskrifterna, vilket är något man som projektör bör kräva. Det ligger nämligen på projektörens lott att redovisa de frågor till projektledaren som ska beaktas när de administrativa föreskrifterna upprättas. På så sätt är kännedom om AMA AF, liksom innehållet i övriga handlingar som ska ingå i ett förfrågningsunderlag, också en viktig grund för att få till en ändamålsenlig teknisk beskrivning.

Det kan även vara bra att ta hjälp av RA AF, Råd och Anvisningar till AMA AF, där det under ett antal koder framgår att vissa krav ska anges i teknisk beskrivning och inte i de administrativa föreskrifterna.


7. Stöd finns i RA – Råd och anvisningar till AMA

I AMA står de krav som är allmängiltiga för arbetet. De uppgifter som kan behöva komplettera dessa eller vid behov ändra och som är projektspecifika finns oftast omnämnda i RA. I RA står konkreta uppgifter om vad som kan behöva beskrivas eller redovisas. Ordet "ange" i RA-text följs av en eller flera punkter som projektören kan behöva ta ställning till- Observera att dessa ska ses som förslag och att det kan vara aktuellt att föra in fler uppgifter eller låta föreslagna utgå. Vidare finns vissa förtydliganden till texter i AMA och dess tillämpning, liksom allmänna råd för projekteringen. I RA ges också hänvisningar till andra avsnitt som har samband med det aktuella.

Rådstexten kan vara generell för flera underordnade koder och rubriker och då står det "ange under aktuell kod och rubrik". Det innebär att man kan behöva leta högre upp i kodpyramiden än där man håller på för att se alla råden.

Råd och anvisningar är baserad på lång och bred erfarenhet hos de många utredare som har medverkat i AMA-arbetet.


Vidare läsning och hjälpmedel