Peabs grundare: ”Efter en kris finns de största möjligheterna”

Vi möter Erik Paulsson i ”Eriks hörna” på hotell Skansen i Båstad med utsikt över Laholmsbukten. Han är noga med att inte kalla det hans hotell utan ”vårt” även om Erik är en stor del till hotellets framgång efter att han 1988 hjälpte till att rusta upp verksamheten. Trots sina 78 år är ett lugnt pensionärsliv ingenting för Erik. Idag är han involverad i ett flertal styrelser och är storägare i en mängd företag däribland Skistar, Diös och Wihlborgs.

Många hälsar på honom och det märks att han är en stark profil på orten.

– Jag kommer ofta hit och möter personer som vill ha tips och råd kring affärsidéer. En idé är att få unga entreprenörer att komma igång här på bygden vilket vi jobbat med i 3–4 år och har resulterat i många nya småföretagare. Jag tar inte in dem om jag inte tror på dem.

Att Erik Paulsson har näsa för affärer kan ingen förneka.

Redan i tonåren visade Erik stor företagsamhet och arbetsvilja när han som 16-åring tog på sig ansvaret för renhållningen på Bjärehalvön tillsammans med sin bror Mats Paulsson år 1959. Erbjudandet var först riktat till deras pappa, som på den tiden var jordbrukare. Han tackade dock nej och istället tog bröderna snabbt på sig uppgiften och det som sedan skulle bli Paulsson Entreprenad AB föddes. Peab blev ett aktiebolag år 1967.

– På den tiden hade man plåtkärl där locken var dåligt fästa och det hände att man spillde en del, men det var ju bara att duscha när man kom hem. Efter det köpte vi ett företag som tillsammans med kommunen utvecklade renhållningen och gjorde den bättre.

Framgångarna blev ett faktum och företaget växte sig allt större med flera anställda längs vägen. Till en början bestod verksamheten mest av renhållning samt en del uppdrag gällande anläggning, men som efter ett antal år utmynnade till en byggverksamhet i allt större utsträckning. Idag är Peab ett av Sveriges största byggföretag.

Erik Paulsson har gått igenom många kriser och konjunktursvängningar under hans dryga 60 år som företagare. Hans bolag har inte bara överlevt utan även lyckats växa genom kriserna. Eriks råd till andra som driver företag eller står i startgroparna är samma som han en gång i tiden själv fått höra.

– Min gamle far sa alltid att vi måste ha hö på loftet så att korna klarar sig. Om vi inte har pengar på kontot kan vi inte göra affärer. Jag har alltid varit noggrant förberedd och sett till att ha en ordentlig reserv på banken.

En av de största kriserna genom tiderna var finanskrisen på 90-talet. Sverige befann sig i en djup ekonomisk kris och rekordmånga företag gick i konkurs. Erik Paulsson och hans bolag valde att se möjligheterna och köpte istället upp ett flertal bolag under denna period. De gick från en lokal aktör till ett rikstäckande bolag.

– Kriser är en chans till förbättring. Jag brukar säga att när det är som absolut värst finns också de största möjligheterna. Kriser ger oss en signal om att vi måste göra någonting. De är nödvändiga och det absolut viktigaste för att få ordning på saker och ting som inte har skötts.

I dag befinner sig samhället ännu en gång i en kris där många bolag har fått ställa om i rådande coronapandemi. Dock är inte Erik Paulsson nämnvärt orolig för dagens situation utan sätter stor tilltro till Sverige. Mycket kan hända som vi inte har kontroll över men vi är väldigt bra rustade menar Erik.

Lika övertygad som han varit att övervinna tidigare kriser, lika säker är han nu. Han pekar ut mot vågorna i Kattegatt och säger att Corona ska sänkas till havets botten.

– Det har gått upp och ner genom åren. På 70-talet hade vi den mest oroliga tiden för fastigheter men även då tog vi det lugnt och rättade till det som behövdes. Sverige är mer förberedda idag än vi var då och kommer ta oss igenom även det här.

Eriks glädje för affärer lyser igenom och han berättar gärna anekdoter från hans år som företagare och entreprenör. Att träffa människor och skapa relationer har alltid varit något som drivit honom framåt.

– Mycket handlar om att bygga relationer och att ha roligt vilket jag alltid har haft. Det är mitt råd till alla unga, att se till att göra det du kan och tycker är roligt. Och att vi alltid jobbar tillsammans, då får man ett samspel och en positiv medarbetarkår.

Han flätar ihop händerna för att illustrera ett sammansvetsat team. Även om det visserligen är ”Erik hörna” vi sitter i så verkar gemenskap ha präglat Erik och hans affärer genom åren. Det är tydligt att medarbetarna varit en central del i Bröderna Paulssons framgångssaga.