Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Jan Byfors

”NCC kommer aktivt verka för införandet av CoClass”

Undersökningar från Svensk Byggtjänst visar att bättre kommunikation i samhällsbyggnadsprocessen kan spara cirka 40 miljarder per år i byggproduktionen och ytterligare 20 miljarder i förvaltningen.

– Vi behöver en ny och gemensam struktur för effektiv kommunikation genom hela samhällsbyggnadsprocessen - från idé, via produktion och förvaltning till rivning, säger Jan Byford, chef för teknisk utveckling på NCC.

Detta, menar Jan, erbjuder det nya klassifikationssystemet CoClass.

– Det är en digital struktur där byggherren inte låser fast upphandlingen i bestämda tekniska utföranden eller fokuserar på lägsta produktionspris, utan där funktionerna man vill uppnå i det färdiga huset eller i den färdiga anläggningen kan styras. Och där konsulter, leverantörer och entreprenörer från tidigt skede kan kommunicera och använda sin kreativitet för att bidra till både en effektiv produktion och en hållbar användning under byggnadens hela livscykel, säger Jan.

CoClass är en central byggsten för att åstadkomma gemensam, effektiv informationshantering utifrån BIM eller liknande metodik som skapar grund för att nyttja digitaliseringens möjligheter.

- NCC kommer aktivt att verka för att införa CoClass. Det går inte längre att hänga sig kvar i den traditionella byggprocessen där varje led fortsätter att göra ”på sitt eget vis”. Varje aktör måste integrera sin insats med de andra, säger Jan.

nullSvensk Byggtjänst6 Jul 2020