Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Nicholas Alvén

Hur data skapas med CoClass som språk. ContechOS ger dig en egen digital systematikassistent.

null

– Om CoClass är språket, är ContechOS ett system som säkerställer att CoClass ”grammatik” följs vilket innebär att ”meningar” byggs upp på rätt sätt från början, säger Nicholas Alvén på Nikolai Development AB.

Bakgrund

Nicholas Alvén såg att det fanns ett behov av stöd för hur styrande dokument och klassifikationssystemet CoClass ska omsättas i olika verksamheter. Detta väckte tankar kring hur det skulle vara möjligt att jobba mer strukturerat med data och styrd systematik. 

Framsteg genom samarbete

Nikolai Development, tillsammans med SkilledPeople, började under våren 2020 att forma grundidén till ContechOS. Ett nytt open source-operativsystem för bygg- och anläggningssektorn, vilket bland annat ger branschen en digital systematikassistent. Applikationen bygger på grafdatabasteknologi (Neo4j) och är framtaget i syfte att förverkliga styrd systematik i flera nivåer. Med styrd systematik och framförallt strukturerad data öppnas bygg- och anläggningssektorns dörrar upp för AI och Machine Learning.

Avslutat projekt

En Proof of concept (PoC) för ContechOS har nu tagits fram tillsammans med ÖrebroBostäder (ÖBO), Allmännyttans digitaliseringsinitiativ och Kent Karlsson på Sweco. ÖBO står, liksom flera av de större bostadsbolagen inom allmännyttan, inför omfattande renoveringsbehov i beståndet som är en del av miljonprojekteten.

– Idéen bakom PoC:en var att möjliggöra datadrivna beslut baserade på verksamhetens hållbarhetsmål och affärsmål som i sin tur kan leda till optimerade investering och minimerade förvaltningskostnader, menar Nicholas Alvén.

Ta ägandeskap över hur data skapas

– Anledningen till att vi valde att teckna avtal för CoClass var att vi såg att det fanns stor potential att genom klassificering strukturera vår byggda miljö. CoClass tillhandahåller klassificering, det finns styrande dokument och även CoClass Studio för hierarkier, men i många verksamheter kan det behövas hjälp med att sätta upp en lösning som fungerar på det sätt som företaget vill. Många skulle säkert invänta en större aktör som kanske skapar ett färdigt program, men tanken med ContechOS är istället att alla får möjlighet att ta ägandeskap över hur data skapas, säger Nicholas Alvén på Nikolai Development AB.

Använd vår digitala systematikassistent ni också

Nicholas berättar att operativsystemet ContechOS ger branschen ett regelverk för att tratta ner CoClass, där ISO 12006-2 följs till 100%. Om CoClass är språket, är ContechOS ett system som säkerställer att CoClass ”grammatik” följs vilket innebär att ”meningar” byggs upp på rätt sätt från början. ContechOS bygger på styrd systematik enligt projekts unika behov, så ett projekt väljer hur de vill arbeta, och applikationen hjälper till att hålla ordning och reda på det sätt som man beslutat samt hjälper till att modellera olika konsekvenskedjor.

ContechOS kommer att finnas tillgängligt som öppen källkod förberett med koppling till CoClass API. Antingen kan man sätta upp lösningen helt själv utifrån källkoden eller till exempel köpa den via en prenumerationstjänst.

För frågor; kontakta gärna Nikolai Development.

null
nullSvensk Byggtjänst15 Feb 2021