Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

Tillbaka

Stefan Granberg

"Med CoClass kan framtida behov lösas"

Med CoClass får alla parter tillgång till ett gemensamt språk, det vill säga samma begrepp och terminologi i alla skeden, hos alla parter, i alla programvaror och i alla informationsleveranser.

Programvaruleverantören Trimble är involverat i ett nytt spännande projekt i Norge där CoClass valts som klassifikationssystem. Tillsammans med Triona, ledande leverantör av innovativa IT-lösningar inom logistik och infrastruktur, ska man genomföra ett pilotptojekt för spanska entreprenören ACCIONA och norska Nye Veier (motsvarande Trafikverket).  

Projektet gäller är en fyrfilig motorväg mellan Ranheim och Værnes och innefattar bland annat tre tunnlar och åtta broar. Huvudmålet med pilotstudien är att tillvarata och förvalta data genom hela vägens livscykel.
Lösningen ska hantera BIM/GIS-data och Asset Management integrerat och omfamna alla skeden från planering, projektering och byggande till förvaltningsfasen. 

För att realisera detta har man valt att använda standardprodukter, öppna standarder och format och integrationsplattformar – bland annat Open TNF och CoClass. BIM-modeller och nätverk med anknutna dataobjekt kommer att kunna samverka sömlöst.

– Genom detta säkerställer vi att lösningen täcker dagens behov samtidigt som det finns en flexibilitet att utöka användningen så att framtida behov kan lösas. Det kan gälla inspektioner, tillståndsbedömningar, dokumentation, åtgärder och hanteringen av digitala tvillingar, säger Stefan Granberg, VD Trimble Solutions Gothenburg AB.

I CoClass består varje byggnadsverk av ett antal objekt. En digital struktur skapar objekten redan i tidiga faser och följer sedan med hela vägen, under hela livscykeln. Varje objekt är en informationshållare, och dess detaljeringsgrad ökar med information ju längre in i livscykeln man befinner sig. Den standardiserade kodningen ger en tydlig dokumentation av det som redan byggts eller för det som ska byggas.
 
Vill du veta hur CoClass kan skapa nytta för dig och ditt företag?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

nullSvensk Byggtjänst6 Jul 2020