De viktigaste förändringarna i nya AMA VVS & Kyla 25
Nu släpps en ny generation av AMA VVS & Kyla, referensverket som tas fram av och för installationsbranschen. Bland de viktigaste nyheterna finns tydligare stöd för återanvändning.
En av de viktigare nyheterna inom VVS & Kyla är en kodstruktur för återanvändning av material och varor. Kodstrukturen har utvecklats gemensamt med AMA EL 25. Med den är det möjligt att rationellt beskriva de åtgärder som entreprenören ska göra på sådant material innan det monteras.
Det kan handla om material som demonteras vid ombyggnad eller material som beställaren tillhandahåller. I AMA VVS & Kyla finns gemensamma krav på återanvändningsarbetet: Materialet ska hanteras varsamt och genomförda kontroller ska dokumenteras. Till exempel ska produkter, blandare och radiatorer, som kan frysa sönder om det finns kvarvarande vatten, lagras frostfritt.
I RA VVS & Kyla 25 finns mer för projektören att ta ställning till. Här finns bland annat råd att ange omfattning på arbetet, hur material ska skyddas och förvaras eller vilken rengöring och rekonditionering som ska utföras.
Ventilation ska injusteras
Texterna i AMA VVS & Kyla 25 om injustering och kontroll av luftbehandlingssystem är nu anpassade till modernare och mer avancerade system. Speciellt de energieffektiva och högpresterande, som bygger på behovsstyrda luftflöden och verksamhetsanpassat inneklimat.
Driftfall som ska mätas och injusteras beroende på typ av system är tydligare formulerat. Framför allt gäller det VAV-system och behovsstyrda system där donen ska leverera flöden efter belastning. En ny okodad rubrik: Injustering av system med variabla flöden, visar att detta moment kräver särskild uppmärksamhet.
På detta område finns även viktiga råd vid till exempel ombyggnadsentreprenader. De handlar om hur injustering av delsystem lämpligen föreskrivs genom hänvisning till aktuella koder.
Styr- och övervakning är uppdaterat
Tillsammans med fackområdet El har texter om styr- och övervakningssystem för fastighetsdrift arbetats om. Detta teknikområde kallas ibland fastighetsautomation eller fastighetsstyrning och från årsskiftet finns det genom EU-direktiv krav på att vissa större byggnader som inte är bostäder ska ha ett sådant system.
Traditionellt har detta främst hanterat styrning och övervakning av ventilation, värme och kyla. För att bygga systemen behövs dock även el- och telesystem och trenden går mot att fler av dessa system även är uppkopplade mot styr- och övervakningssystemet.
Brandskydd finns på flera ställen
Europeiska standarder styr klassificeringen för hur material och ytskikt tillåts reagera vid brandpåverkan och hur beklädnader skyddar mot antändning av bakomliggande material.
Klassningsstandarderna är något alla behöver förhålla sig till men har gjort tillämpningen snårigare och har över tid lett till att grunderna för typgodkännande av tekniska lösningar har förändrats. Det betyder i sin tur att det ställs det högre krav på projektering.
Detta definieras och förtydligas i RA VVS & Kyla 25 för flera av produktionsresultaten i kapitel P, Q och R. Det är nya råd som berör val av teknisk isolering på kanaler, rör och komponenter med koppling till aktuell brandteknisk klass och hur brandskyddet ska samverka vid genomföringar där installationssystemen passerar bärande och avskiljande byggnadsdelar.
Brandskydd handlar också om att evakuera brandgaser om det brinner. Här ställs höga krav på projektering av ventilationssystem, men också rätt komponentval för spjäll, don och fläktar. Det finns nu ändrade koder och rubriker på detta område, till exempel avsnitt OJC. Tanken är att de ska vara tydligare och mer anpassade till branschens nomenklatur.
Några utvalda detaljer
- Koder och rubriker för installationer av värmepumpar och kylmaskiner har setts över, bland annat med avseende på koldioxidkyla.
- På rörområdet finns det nu okodade rubriker för rillade rörsystem. Under dessa finns krav i AMA och råd i RA.
- Skyddsventilerade arbetsplatser har fått en ny kod och rubrik för kontroll.
- Uppdaterade hänvisningar i RA till Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Där det är nödvändigt pekar dessa på specifika avsnitt och paragrafer i föreskrifterna.
- De inledande texterna i AMA och RA har arbetats om och moderniserats. Texterna ger bland annat introduktion till AMA-systemet och förklarar tillämpningen av AMA-systemet. Det är nu tydligare hur referensverket AMA är tänkt att användas och hur fundamentala samband, regler och principer fungerar.
Vidare läsning
Mer information om ändringarna i AMA och RA VVS & Kyla 25 kommer i AMA-nytt 1/2025.
Projektledare
Från Svensk Byggtjänsts sida har Jan Fredriksson och Eva Eneström Schmied haft rollen som projektledare.