Hur läser jag tekniska beskrivningar och administrativa föreskrifter?


Viktigt att hålla koll på

En teknisk beskrivning ansluts till en viss AMA och i den finns koder och rubriker för de produktionsresultat som är aktuella för projektet. Hela systemet av koder och rubriker som ligger ovanför ett visst produktionsresultat behöver inte tas med i beskrivningen. Kraven i AMA under de koderna gäller ändå. Det är det som är pyramidregeln – text under överliggande kod gäller även underliggande koder. Den som upprättar en teknisk beskrivning kan ha ändrat krav i AMA. Då gäller det som kallas företrädesregeln – beskrivningstext med krav som avviker från krav under samma kod eller överliggande koder gäller före texter i AMA.

För ett produktionsresultat gäller den text som står i AMA, med överordnade krav enligt pyramidregeln samt de projektspecifika kraven som skrivits in i den tekniska beskriven. Projektspecifika krav kan ändra krav i AMA.


Dra nytta av texten i AMA

Genom att författaren refererar till AMA drar du som läsare nytta av texten i AMA och kan koncentrera dig på den projektspecifika texten. Genom att göra detta slipper författaren dubbelarbetet med att ta fram och komplettera beskrivningen med all den text som du kan hämta i AMA.


Beskrivningens fyra steg med AMA

1. Inledningen

»Denna tekniska beskrivning ansluter till AMA »fackområde« »årtal«. Om du ser denna text betyder det att författaren har anslutit beskrivningen till AMA.

2. Koder

Författaren har fört in de koder och rubriker i beskrivningen som motsvaras av de arbeten som finns i projektet. Då har hen säkerställt att de utföranden och kvalitetskrav som åberopas finns i AMA.

3. Komplettera med projektspecifik text

Här har författaren fått sin plats i rampljuset. AMAs texter är generella och allmänt formulerade, så här beskriver författaren projektets specifika delar.

4. Ändra AMA-texter

Författaren kan ha ändrat AMA-texter som inte är relevanta för hens projekt genom att föra in egna texter. MEN: Vid en ändring måste det tydligt framgå om ändringen gäller för en del i AMA-texten eller all text under en viss kod eller rubrik. Läs mer i nedersta stycket "Företrädesregeln"


Pyramidregeln

Precis som att högerregeln är grundläggande för trafiken har också AMA en regel som gör att strukturen fungerar. Den heter Pyramidregeln och bestämmer hierarkin för AMAs koder och rubriker. AMAs texter är indelade i nivåer, högt upp i strukturen är AMAs texter gemensamma för olika material eller konstruktioner, ju längre ner i nivåerna desto mer specifik blir beskrivningen. Pyramidregeln innebär att alla texter under en kod och rubrik gäller tillsammans med alla överordnade koder, oavsett om de är medtagna i beskrivningen eller inte. Om du i ditt projekt exempelvis vill föra in text under koden AFG.125 innebär det att även alla överordnade koder gäller utan att du behöver skriva ut dessa. Om du även vill att exempelvis AFG.1252 ska gälla, behöver du skriva ut den koden för att den ska vara gällande.


Företrädesregeln

» Det står i AMA-texten att badkaret ska vara vitt « Men du har fått en beställning på ett blått badkar. Är det kört då? Såklart inte. Som vi nämnt tidigare kan författaren hela tiden ändra i AMAs texter, då gäller företrädesregeln. Den gör att den författade beskrivningen gäller istället för det som står under aktuell kod och rubrik i AMA.