Del 1. Övergivna platser i svensk byggnadshistoria – Ytong

Övergivna platser i svensk byggnadshistoria - Ytong

Har du drömt om att få känna dig som den enda människan på jorden? Att få gå runt i övergivna miljöer som i dystopiska zombie- eller ”end-of-the-world”-filmer. Du kan det! Det finns nämligen fortfarande övergivna platser i Sverige där tiden stått stilla. Vi har kollat in fem av dem. I den första delen av denna artikelserie tar vi en närmare titt på Ytong.

Yxhultsbolagets Ytong
I Hällabrottet/Yxhult utanför Kumla ligger Yxhultbolagets gamla industrilokaler. Här gjorde lättbetongen världspremiär år 1929. Lättbetongen, eller Ytongblocken, blev en stor framgång och man etablerade nya fabriker både i Sverige och utomlands.

År 1955 byggde företaget sitt nya pampiga huvudkontor. Med en produkt som användes vid i princip alla byggen av svenska hem kunde nog ingen förutspå att det nya huvudkontoret skulle stå tomt och övergivet en dag. Förändrad efterfrågan, företagsstrukturer och inte minst problem med radon i produkterna tros ligga till grund för företagets konkurs 2004.

Idag har den södra flygeln på kontoret rivits, men kvar står den tomma marmorbeklädda huvuddelen. Yxhultsindustrin var av stor betydelse för det moderna samhällets arkitektur.

Fler artiklar om det övergivna Sverige: 

Del 1: Ytong

Del 2: Svenska Metallverken i Västerås

Del 3: Fredriksberg

Del 4: Grängesberg

Del 5: Kymlinge station

 

nullSvensk Byggtjänst15 Sep 2020