Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies och vår personuppgiftspolicy.

close
Tillbaka

Del 3. Övergivna platser i svensk byggnadshistoria – Fredriksberg

Vi reser genom Sverige för att hitta övergivna orter där tiden stått stilla. I del tre av fem har vi kommit till Fredriksberg.

Nu är vi i Fredriksberg, väster om Ludvika i Dalarna. Här hände det grejer… på 1950-talet. Det rådde industriell guldålder och Fredriksbergs pappersbruk ingick i Helleforskoncernen. Ortens befolkning var cirka 2000 personer och ekonomin blomstrade.

Så kom det ödesdigra 60-talet med sjunkande konjunktur och ökad global konkurrens. Hellefors Bruk AB förvärvades av Billeruds och en mindre enhet som Fredriksberg var ett olönsamt investeringsprojekt. Sysselsättningen minskade redan 1964, ett landstingstvätteri öppnades för att skapa arbetstillfällen.

Pappersbruket i Fredriksberg lade ner verksamheten tidigt 1970-tal och står idag tomt. En annan konsekvens av den låga sysselsättningen var en kraftig befolkningsminskning som ledde till att fastighetspriserna föll, det syns inte minst i det övergivna bostadsområdet Parkliden. Värdet på hyreshusen är i princip noll och år 2015 bodde cirka 300 personer i Fredriksberg.

Parkliden står idag som ett monument över industrisamhällets fall.

Fler artiklar om det övergivna Sverige: 

Del 1: Ytong

Del 2: Svenska Metallverken i Västerås

Del 3: Fredriksberg

Del 4: Grängesberg

Del 5: Kymlinge station

nullSvensk Byggtjänst15 Sep 2020