Solenergi är mer aktuellt än någonsin
Författaren Lars Andrén om teknik, tillämpningar och solenergins möjligheter i byggsektorn.
Lars Andrén har i över trettio år arbetat med solenergi i olika roller, som författare, föreläsare och rådgivare. I boken Solenergi – praktiska tillämpningar i bebyggelse, kan du läsa om både praktiska erfarenheter, ny teknik och nya systemlösningar. Boken passar bra för dig som vill veta mer om solenergins möjligheter, utmaningar och framtid, både för storskaliga projekt och för det enskilda hushållet.

Vilken är den vanligaste frågan du får om solenergi?
– Den absolut vanligaste frågan jag möter är: ”Är det lönsamt?” Många undrar om solel verkligen klarar att täcka en byggnads elbehov och hur man ska tänka kring avkastningen på investeringen. Det är en rimlig och viktig fråga, särskilt när elpriset svänger som det gör idag. Därför har jag också försökt tydliggöra just dessa frågor i boken.
Vad inspirerade dig till att skriva Solenergi?
– Jag började i det tidiga 1980-talet att arbeta inom solenergibranschen och har genom åren samlat på mig mängder av erfarenheter, med mitt arbete inom olika branschföretag, generell rådgivning, projekt och mängder av föreläsningar och utbildningstillfällen. Min första bok, Solvärmeboken, riktade sig främst till privatpersoner. Men med boken Solenergi ville jag skapa ett mer omfattande verk – en kunskapskälla som vänder sig till både konsumenter, utbildningsaktörer och professionella beställare. Den sjätte utgåvan är dessutom kompletterad med ett omfattande solelsavsnitt, vilket gör boken mer relevant än någonsin i takt med att solelstekniken breder ut sig i allt fler sammanhang, från villamarknaden till större markbaserade solparker.
Vad önskar du att fler i byggsektorn visste om solenergi?
– Jag önskar att fler insåg hur pass byggnadstekniskt möjligt det faktiskt är att bygga energilagrande, solanpassade byggnader. Potentialen med så kallade nära noll-energihus är enorm. Det handlar om att skapa bostäder som nästan helt kan försörja sitt eget energibehov. I boken Passivhus går jag närmare in på visionen bakom energisnåla byggnader. Och i Solenergi beskriver jag hur man faktiskt genomför det i praktiken, från teknikval till upphandling. De två böckerna kompletterar varandra väl.
– Men varför byggs det då inte mer på det här sättet? Tyvärr är det fortfarande många som hålls tillbaka av osäkerhet, politiska vägval och bristande incitament. Gröna rotavdrag och skattereduktioner har varit viktiga steg, men vi behöver mer långsiktighet i de politiska besluten. Samtidigt finns det ett utbildningsbehov, många vet helt enkelt inte vad som är möjligt.
Vad är viktigast att tänka på vid planering och upphandling av solenergianläggningar?
– Det viktigaste är att förstå hur tekniken faktiskt fungerar och i vilka sammanhang den passar bäst. Boken innehåller flera checklistor som är till stor hjälp vid upphandling, oavsett om det handlar om nyinstallation eller kompletterande system. Jag vill ge praktiskt stöd till den som står inför beslut, och hjälpa till att undvika vanliga fallgropar. Det handlar också om att förstå hur solenergi kan integreras i det större energisystemet.
Vilka utmaningar ser du idag för den som ska investera i solceller?
– Elprisets oförutsägbarhet är en av de största utmaningarna just nu. Det är svårt att veta vad framtidens el kommer att kosta, vilket gör det extra viktigt att ta med en riskanalys i upphandlingen. Hur påverkas investeringen vid stigande eller sjunkande elpris? Och hur robust är tekniken över tid? Här spelar garantier, leveransvillkor och kvalitet på anläggningen en avgörande roll. Jag lyfter dessa aspekter tydligt i boken, eftersom de ofta glöms bort i ivern att ”bara få upp paneler”.
Hur tror du att solenergin utvecklas de närmaste fem åren?
– Jag ser flera väldigt spännande trender. En är byggnadsintegrerade solpaneler, alltså paneler som ersätter konventionella tak- och fasadmaterial och samtidigt producerar el. Det är både estetiskt tilltalande och funktionellt. En annan utveckling gäller så kallade hybridpaneler, som kombinerar el- och värmeproduktion. Vanliga solpaneler tappar i effektivitet när de blir varma, men hybridpaneler kan utnyttja värmen och därmed producera både el och värme.
– Jag ser också ett stort lyft inom lantbruket. Fler och fler jordbrukare upplåter mark för solparker, antingen genom att arrendera ut delar av sin mark eller genom att själva driva solelproduktion. Detta blir allt större i dag och benämns ofta som ”agrivoltaiska system”, en samverkan mellan odling eller djur som betar och elproduktion. Att kombinera jordbruk med solbruk är en växande nisch som förenar ekonomi med hållbarhet. Här kan man försörja en stor del av sin produktion via solel, vilket är en marknadsmässig fördel att hålla sin verksamhet miljöcertifierad.
Vilket kapitel tycker du att alla bör läsa – oavsett roll i ett byggprojekt?
– Kapitlet om solvärme i flerbostadshus ger en väldigt bra inblick i systemtekniken, och bygger på verklig erfarenhet. Jag rekommenderar också starkt kapitlet om upphandling. Där går jag steg för steg igenom vad man bör tänka på inför investeringar, med tydliga checklistor. För den som vill blicka framåt finns också ett avsnitt om hybridpaneler – något jag tror vi kommer se mycket mer av i framtiden, särskilt i kombination med värmepumpar.