Vad är AMA?

En introduktion till AMA-systemet

AMA, AMA-nytt, RA, MER, Motiv MER, Motiv AMA AF… Vad är vad? Och hur hänger det ihop? Här får du reda på allt du behöver veta om AMA-systemet. 

Alla delar av AMA-systemet har ett gemensamt syfte: att hjälpa sektorns aktörer att bygga korrekt och effektivt. Att definiera omfattning och kvalitetskrav, och reglera den ekonomiska ersättningen avseende byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader, är en central nytta med AMA-systemet. 


AMA-systemet

AMA finns för sex områden. Dels finns fyra tekniska AMA, som täcker varsitt fackområde: AMA Anläggning, AMA Hus, AMA EL samt AMA VVS & Kyla. Dels finns en AMA för funktionskrav i totalentreprenader: AMA Funktion. Dels finns en AMA för administrativa föreskrifter: AMA AF. Inom onlinetjänsten för AMA finns även tilläggstjänsterna AMA Premium och AMA Beskrivningsverktyg.


Förenkla kravprocessen

AMA förenklar arbetet med att ställa krav vid upphandling av byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenad. Kraven i AMA är utvecklade i samarbete med sektorn och är allmänt accepterade.


Effektiv kommunikation

I AMA för fackområdena anläggning, hus, el samt VVS & kyla beskrivs kraven på ett systematiskt sätt, strukturerat enligt klassifikationssystemet BSAB 96. En teknisk beskrivning som är ansluten till en AMA är en viktig kontraktshandling. Tillsammans med andra handlingar, till exempel ritningar, beskriver den ett entreprenadkontrakts omfattning. Genom den tekniska beskrivningen och AMA kan entreprenören förstå beställarens krav för projektet.


Publikationer inom AMA-systemet

AMA (Allmän material- och arbetsbeskrivning) innehåller krav på beprövade material och produktionsmetoder. AMA är ett referensdokument. Det betyder att du i en teknisk beskrivning hänvisar till en kod och rubrik – och då gäller AMA-texten under de angivna rubrikerna som kravtexter för projektet. Detta förutsatt att de administrativa föreskrifterna och den tekniska beskrivningen hänvisar till en specifik utgåva av AMA.

Varje generation har en titel med publiceringsåret, till exempel AMA Hus 24 (2024). Nya utgåvor publiceras vart tredje år, med undantag för AMA AF och AMA Funktion.

AMA består av följande utgåvor:

 

 


AMA-nytt

De tekniska utgåvorna av AMA uppdateras vart tredje år. Uppdateringar som sker mellan revideringarna publiceras i AMA-nytt. Det är en tidskrift som utkommer två gånger per år och består av två delar: en beskrivningsdel (med föreslagna nya koder och kravtexter) och en informationsdel (med nyhetsartiklar och reportage). AMA-nytt rapporterar om relevanta tekniska nyheter och är därför ett viktigt dokument för projektörer. Den hjälper projektörer att övervaka förändringar som kan påverka den tekniska beskrivningen. Föreslagna ändringar i AMA-nytt omhändertas och införlivas i nästa utgåva av AMA.


RA: Råd och anvisningar

RA och AMA-nytt hjälper beskrivningsförfattaren att komplettera beskrivningen med projektspecifik text och vid behov ändra i AMA-texten. RA innehåller betydligt fler BSAB 96-koder och rubriker än AMA. RA innehåller också koder och rubriker som är utan kravtext i AMA, ibland för att det har beslutats att AMA inte ska ta ställning till en viss teknisk lösning. Rubrikerna i RA är platshållare för projektspecifika krav, utan kravtext i AMA. Det innebär att författaren måste skriva egna kravtexter baserat på den specifika situationen. RA är tryckt i separata böcker utom i AMA AF och AF Köp där de är integrerade i AMA. RA ingår även automatiskt i AMA online.


MER: Mät- och ersättningsregler

MER är mät- och ersättningsregler för arbete som beskrivs enligt AMA. De gäller i sin helhet enligt tillhörande tillämpningsregler för det kontrakt som hänvisar till dem.


AMA Beskrivningsverktyg

AMA Beskrivningsverktyg är en webbtjänst för dig som smidigt vill skapa dina egna tekniska beskrivningar. Med AMA Beskrivningsverktyg kan du på ett enkelt sätt använda BSAB:s koder för egna kravtexter och anvisningar för anläggnings-, byggnads och installationsprojekt. Du får samtliga fackområdens kodstruktur och kan enkelt infoga koderna och försäkra dig om att de placeras enligt BSAB-strukturen, oavsett i vilken ordning de infogas.


Utbildning: Vad är AMA?

På 30 minuter får du en introduktionsutbildning om AMA-systemets roll i byggprocessen. Den här utbildningen ger dig en bra grundförståelse för AMA-systemet, oavsett om du redan är bekant med det eller ej.