”Jag kan inte sätta kantsten på telefon”

Moa Söderberg, anläggare, JM, corona, coronapandemi

Coronapandemin påverkar många människor världen över, både privat och i yrket. Att inte veta vad som sker framöver gör många oroliga. Svensk Byggtjänst ringde upp Moa Söderberg som jobbar som anläggare på JM.
– Det är ovissheten som är det värsta kan jag tycka, säger Moa Söderberg.

 
I takt med att coronaviruset och sjukdomen covid-19 sprider sig arbetar fler och fler hemifrån för att minska smittspridningen. Men för en stor andel personer är hemmakontoret inte ett alternativ. Moa Söderberg jobbar som anläggare på JM och kan inte ta med jobbet hem.

– Jag kan tyvärr inte sätta kantsten via telefon. Många kan jobba hemifrån och fortfarande få fullt betalt men för oss andra påverkas ekonomin jättemycket av att stanna hemma, säger Moa Söderberg, anläggare på JM.

Vill se bättre stöd

Gå inte till jobbet om du känner av symtom, det är råden man dagligen får höra från Folkhälsomyndigheten.

– Ibland är det svårt att veta vad symtomen beror på när man som jag är pollenallergiker. Samtidigt vill man inte vara taskig mot kollegor så självklart stannar man ju hemma en dag extra. Nu har jag dock snart varit sjukskriven i en vecka och det tär ju på ekonomin. Och att slopa karensdagen tycker jag nästan är skrattretande, berättar Moa.

Moa SöderbergMoa skulle vilja se fler åtgärder från staten. Fler tester och ett bättre stöd ekonomiskt tror hon hade underlättat för att minska osäkerheten många går runt och bär på.

– Om du är riskgrupp borde du få vara hemma och få fullt betalt, folk är ju rädda för att gå till jobbet. Och är man orolig för om man är smittad ska man kunna få testa sig. Jag tycker det borde finnas någon rim och reson, säger Moa Söderberg.

– Självklart ska sjukvården och andra livsviktiga yrken bli testade först och främst. Samtidigt är vi många andra som inte kan jobba hemifrån. Folk vill ju ha någonstans att bo och köra sina bilar på så vi behövs ju också, tillägger Moa.

Ljusglimtar i coronamörkret

Det finns trots allt positiva sidor i allt det negativa. Medmänskligheten och hjälpsamheten bland människor har ökat. Att folk tänker mer på varandra och hjälper de som har det tufft gläder Moa.

– Det är fint att folk hjälps åt. Min pappa bor 70 mil från mig vilket gör att jag inte kan hjälpa honom just nu tyvärr. Då är det en 25-årig granne som handlar åt honom vilket jag tycker är jättefint, berättar Moa Söderberg.

– Men det är jobbigt att inte veta hur länge situationen kommer pågå, det är det värsta kan jag tycka. Att alla är så ovetandes, avslutar Moa.

Vill du också berätta om hur du har det i Coronapandemin? Hör av dig till Kolla Byggtjänsts redaktion via kolla@byggtjanst.se