2015 – ett underhållande år

Inför årsskiften brukar många avlägga nyårslöften. Av olika slag. Det kan vara vikt, motion, rökning. Bland annat. Jag tycker att 2015 ska bli ett första år där underhåll, eller renoveringar, får högsta prioritet. Ett underhållande år.

underhall_1260x630_kronika

 
Vi måste börja inse att byggnader och anläggningar behöver underhållas. Helst förebyggande. Då blir det långsiktigt billigare – och inte så många negativa överraskningar.

Jämför med hur etablerat det blivit att betala för förebyggande underhåll när det gäller bilar. Och då är det investeringar som inte ökar i värde. Om man säger så.

Anta att en ny bil kostar 300 000 kronor och att en årlig servicekostnad, i förebyggande syfte, kostar 10 000 kronor.

Motsvarande siffor på en villa skulle kunna extrapoleras med en faktor 10. Anta att en villa kostar 3 miljoner kronor. Det finns dyrare, och det finns billigare. Det innebär att man ska lägga 100 000 kronor på förebyggande underhåll.

Alla vet dessutom att byggnader, med några geografiska undantag, ökar i värde. Det finns alltså goda incitament att underhålla och renovera. I förebyggande syfte.

Att renovera i förebyggande syfte måste bli en hygienfaktor. Och då ska man ta del av så mycket erfarenhet som möjligt. Att ta efter förlagor är alltid ett bra råd. Man behöver inte – och ska inte – uppfinna hjulet varje gång.

Och man ska anlita professionell hjälp. Om man själv inte är proffs. Det finns alltför många dåliga exempel på godtrogna personer. Kvinnor och män, som blivit lurade av mindre nogräknade så kallade hantverkare. Och då har priset per timme undantagslöst alltid varit en bidragande orsak till anlitandet. Beställarkompetens kallas det. Eller brist på beställarkompetens.

Dessa risker är inte begränsat till byggbranschen. Jag hörde av en mycket initierad polis som berättade att det finns ligor som hyr ut städerskor svart. Ofta från Baltikum eller Polen. Och efter några städningar knackar det på dörren. Utanför dörren står då två grovhuggna män och berättar att mannen i huset förgripit sig sexuellt på städerskan. Helt lögnaktigt. Men de kan låta udda vara jämnt om mannen betala 50 000 kronor. Eller något annat högre belopp.

Anlita därför alltid väl renommerade företag när du ska göra din renovering. Och kräv att de arbetar enigt AMA.

AMA är branschens främsta kvalitetsdokument. Följer man AMA så minimeras de långsiktiga kostnaderna. Och byggprocessen blir mindre snårig.

Fler borde lära sig arbeta enligt AMA. Inte minst vid renoveringar.

Att renovera och underhålla förebyggande – det är bra samhällsbyggande.

Gott Nytt År