De sa la va som Hus-AMA – i Indonesien

Det beskedet lämnade västgöten och mattläggaren Anders Karlsson från Golvprofil. När han la golv i Indonesien. 

hsb_living_lab_kronika_2016

Jag besökte HSB Living Lab vid Chalmers i förra veckan tillsammans med Mats, en kollega. Projektet befann sig i slutfasen med småjusteringar. Typ lägga matta ovanför golvbrunnar som inte behövs. I tvättstugan/möteslokalen.

Vi klev in och frågade om det var ok att vi tittade oss runt. Anders, mattläggaren, tog emot oss och sa att det var inga problem. Vi berättade att vi kom från Svensk Byggtjänst. Företaget som bland annat ger ut AMA.

Då sken han upp ordentligt. Det visade sig att han arbetat mycket ute i stora vida världen på olika projekt. I Indonesien, Singapore med mera. Ofta åt företaget Swedish Modules, ett företag från Västergötland som byggt modulärt i stål sedan 1974. I många länder. När frågan för första gången dök upp i Indonesien om vilka toleranser som skulle gälla för golven sa Anders: De sa la va som Hus-AMA. Och så blev det. När han förklarat vilka toleranser som gäller enligt AMA har alla, utan undantag, noterat att det verkar vara mycket genomtänkt. Och det är det. AMA är både genomtänkt och beprövat. I hela världen.

HSB Living Lab är snart klart för inflyttning och vi fick möjlighet att vandra runt. I strumplästen. Och se på lägenheterna/rummen som hyrs ut i volym i stället för yta. 3 meter och 60 centimeter är storleken. Både längd, bredd och höjd. Det innebär att finns gott om plats för ett sovloft. Och toalett med handfat. Dusch delar man med de andra hyresgästerna.

Detta är ett living lab. Det innebär att det inte är ett vanligt boende. Installationer och mätningar av olika slag kommer utgöra en väsentlig del. Därför visar man gärna upp mycket av installationerna. Luckorna är av glas i stället för plåt. Fönster i installationsrummet var det också. Liksom gott om utrymme. Det är inte så vanligt.

 

 
Hela byggnaden är byggd modulärt, typ containrar, men med möjlighet till stora spännvidder. Och fasaden är täckt så man inte ser det modulära som är bakom. En intressant lösning.

Det är flera intressanta och unika saker med HSB Living Lab. Forskningen pågår i bygganden samtidigt som det bor människor där. Byggnaden ska användas för att bland annat:

  • Vidareutveckla arkitekturen
  • Testa byggnation av en flyttbar fastighet
  • Testa nya fasadmaterial och utbytbara fasader till bostadsmoduler som själv anpassar sig till temperatur och mänsklig aktivitet
  • Smarta energilösningar för ventilation och uppvärmning

Fokus kommer även att ligga på digitalisering och social hållbarhet i framtidens boende.

Kommer vi att mötas i tvättstugan, eller tvätta i möteslokalen? Kan tvättstugan och gemensamhetslokalen sammanfogas i en gemensam lokal som även fyller nya funktioner? Interaktionen mellan människor och de beteenden som vi utvecklar kommer att studeras noga för att skapa optimala lösningar för framtidens gemensamma ytor.

Det är många frågor som man hoppas få svar på. Senast om tio år, då byggnaden ska monteras ned och flyttas.

Att bygga enligt AMA – det är bra samhällsbyggnad. I hela världen.