Det är som att stå i ett hönsägg

I centrala Helsingfors öppnades 2012 ett kapell. Mitt i mänskovimlet på Narinken finns nu Kampens kapell.

kampens_kapell_1260x800_horn

Jag hade möjligheten att besöka detta kapell för någon vecka sedan. Det är en mycket vacker byggnad, helt byggd i trä. Ytterväggarna består av horisontella ribbor av gran. Ribborna har laserats med ett trävax som bygger på nanoteknik. Stommen är gjord av formfrästa limträbalkar. Innerväggarna är av klibbal och inredningen tillverkad av ask. Allt kommer naturligtvis från Finland.

Kapellet har ritats av arkitekterna Kimmo Lintula, Niko Sirola och Mikko Summanen från arkitektbyrå K2S. Kapellet, som är ett exempel på innovativ träarkitektur väckte stor uppmärksamhet redan innan det uppfördes och fick 2010 International Architecture Award av The Chicago Athenaeum.

Kapellets form är mycket speciell. Och det tolkas på många sätt. Många säger att kapellet påminner om ett fartyg eller Noaks ark. Många säger när de tittar upp mot kapellets tak att det känns som att stå i ett hönsägg. Hur det nu känns? Vackert är det i alla fall. Arkitekterna har inte avslöjat vad som ligger bakom utformningen. Klokt.

Verksamheten i kapellet är ett samarbete mellan Kyrkan i Helsingfors och Helsingfors stads socialverk. Även om detta är ett kristet kapell är alla välkomna. Både från andra trosinriktningar och de som inte tillhör något trossamfund. Utan bara vill få en stund att fundera över tillvaron.

I kapellet hålls inga gudstjänster eller andra kyrkliga förrättningar. Med undantag för en dopdag som anordnas två gånger per år.

Det innebär att vem som helst alltid är välkommen för en egen stund av lugn och ro. När jag var där var det enbart ungdomar i kapellet. De satt helt tysta. Ensamma eller kramade om varandra.

Det är socialt hållbart samhällsbyggande.