Optiska illusioner – för säkrare trafik

Säkerhet kommer alltid i första rummet. På arbetet, i trafiken, och på fritiden.

optical_kronika_2016

Personligen fick jag lära mig vikten av rätt utrustning för att arbeta säkert när jag tog körkort, för motorsåg, för något år sedan. 20, 24 och 28 meter per sekund. De hastigheterna kan motorsågskedjorna ha. Då gäller det att ha byxor och kängor som står emot det. Det har jag.

På byggarbetsplatserna arbetas det hela tiden för att ha säkra arbetsplatser. Och det kommer nya enkla smarta hjälpmedel, typ Buildsafe.

I trafiken har det under lång tid arbetats för att minimera, till och med försöka nå noll i antalet dödsfall. Det är en relevant och bra målsättning. Dock lever vi med randvillkoret att det finns de som använder trafiken till att ta sitt eget liv. Självmord. Fruktansvärt – för alla involverade.

Ett område i trafiken där det är ett måste att följa trafikreglerna är vid övergångsställen. Det är ett av de känsligaste ställena där människor och bilar/cyklar möts. Bilister tar större hänsyn vid övergångsställen jämfört med cyklister. Hävdar jag bestämt. Efter att själv ha cyklat i Göteborg under hela studietiden på Chalmers på 70-talet.

Därför är det viktigt att hitta nya redskap och hjälpmedel som gör trafiken säkrare. Optiska illusioner är ett nytt sådant exempel. Eller synvilla som det också kallas. Det är en illusion som ger ett synintryck som ger en vinklad bild av verkligheten. Och som gör att man reagerar på ett oväntat sätt. Ibland känner man sig lurad också.

I USA och Kina har man testat optiska illusioner på övergångsställen. Och nu är det dags i Indien. Vi som följer Indiens transportminister Mr Nitin Gadkari på twitter har noterat att man kommer testa detta i Indien.

Det är intressant att en minister i världens största demokrati väljer att informera om detta via twitter. Det är också med ett leende på läpparna jag läste kommentarerna på denna information:

Indier är för dumma för att förstå att det är illusioner var en kommentar, de flesta tyckte det var ett mycket bra förslag. Några mer jordnära hade farhågor för att målningarna skulle slitas ut efter kort tid. Så kan det vara. Man testar och ser hur det fungerar.

Personligen skulle jag uppskatta en byggnad med en trappa till himlen. I form av en optisk illusion. Gärna av Led Zeppelin.

Förbättringar av säkerheten oavsett form – det är bra samhällsbyggnad.