Positive Footprint Housing – bra exempel på erfarenhetslärande

Det är lättare att åstadkomma varaktiga förändringar om det finns en vetenskaplig grund att stå på. 

sola_i_karlstad_1260x630

Och att man går från ord till handling. Där man använder sig av erfarenheterna. Erfarenhetslärande helt enkelt.

2012 startade ett forskningsprojekt med namnet Positive Footprint Housing®. Det är Riksbyggen som finansierar forskare och doktorander från Chalmers och Socialt arbete på Göteborgs Universitet med målet att ha ett färdigt bostadshus 2016 vid Dr Allards gata på Guldheden i Göteborg, i nära anslutning till Chalmers. Samtidigt pågår två masterskurser med koppling till projektet.

Positive Footprint Housing är ett av projekten inom Open Arena Urban Development som ingår i Johanneberg Science Park, där Riksbyggen också är en av delägarna.

I projektet står social hållbarhet, energieffektivitet och minskad miljöpåverkan i fokus och omfattar forskarkompetens inom såväl arkitektur och teknik som social hållbarhet. Det blir början på ett långsiktigt samarbete där forskare och studenter kan utvärdera de senaste resultaten i ett fullskalelaboratorium. Syftet är att skapa ett helhetstänkande kring hållbar bostads- och stadsutveckling med människan i centrum.

Det första projektet är en Bostadsrättförening med namnet Viva. Det betyder att leva och speglar livet som bevaras och utvecklas i och runt bostadsrättsföreningen. Ett bra namn – som också skapar förväntningar.

Hållbarhet definieras som en kombination av ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Den sista delen, social hållbarhet, är för många samhällsbyggare den kanske mest utmanande delen. I detta projekt har man låtit lektor Björn Andersson på Göteborgs Universitet få i uppdrag att utvärdera och skriva en rapport. Där har man klargjort definitionen - och tagit fram ett verktyg. Det ska bli spännande att få ta del av det verktyget. Jag tror många saknar det.

Det är planerad inflyttning 2018.

Det kommer bli 122 bostäder. Från ettor till fyror på 22 – 94 kvadratmeter.

Många pooler kommer det att bli. Bilar och elbilar liksom elmopeder, cyklar- och lastcyklar. Alla kommer de att ha sina egna pooler. Det kommer inte att finnas någon parkering med egen bil i dessa 122 bostäder. Det blir en utmaning i bilstaden Göteborg med sina stolta bilbyggartraditioner.

Man kommer att kunna ”arbeta hemifrån” i föreningens gemensamhetskontor med skrivbord och Wi-Fi. Cykelverkstad och cykelgarage ingår – så klart. Solcellsanläggning som producerar egen el. Återanvändnings-/bytesrum kommer också att finnas.

Preliminär miljöklass: Guld (+ egenutvecklad hållbarhetsklass).

Jag får uppfattningen att man tagit till sig mycket av det vi känner till i dag för att uppnå ett hållbart byggande och boende. Det är bra. Men det är en större utmaning att vara mentalt beredd – och kunna ta till sig nya lösningar och koncept. Som kan vara ännu bättre. Det kommer sådana.

Det jag blir mest nyfiken i detta projekt på är det verktyg som Riksbyggen tagit fram. Med det verktyget säger man sig kunna uppnå social hållbarhet i praktiken. Now we are talking….

Att gå från ord till handling – det är bra samhällsbyggande.