5 besparings- och vinstmöjligheter med CoClass
Tips och information och CoClass.
Vilka besparingar och vinster kan branschen göra med CoClass? Vi listar fem bra insikter!
1. Det blir lättare att samarbeta och finna nya affärsmöjligheter genom informationsutbyte med andra branscher
Magin uppstår när CoClass underlättar för branscher att mötas tack vare standardiseringen av data- och objektsinformation. Vinsterna uppkommer när hela kedjan – från tidigt skede ända till förvaltning – finns med och arbetar med ett obrutet informationsflöde.
Byggbranschen har hittills haft svårt att vårda och omhänderta information från tidigare projekt då varje projekt ansätts vara unikt. GIS- och geodata-folket har till exempel förvånats över att byggbranschen inte vårdar och tar hand om informationen från varje projekt. Om man till exempel vet var man grävt ner något så kan man också gräva upp det i framtiden – utan tidsödande letande. Med CoClass finns informationen tolkningsbar och kan tas omhand för kommande användning.
» En byggnad innehåller en skatt av datainformation, värdefulla tillgångar som det är för svårt att ta hand om och strukturera manuellt. Miljökraven som nu ställs innebär att vi måste redogöra för klimatpåverkan både i projektfas och användningsskede och det ställer höga krav på struktur och digitalisering. «
Susanne Nellemann Ek, vd för BIM Alliance var tidigare VD för Geoforum och har därför god insyn i framgångsrika digitaliseringsprocesser inom geodata och geografiska informationssystem. Hon menar att rätt använd är den digitala transformationen inte är ett självändamål utan en möjliggörare för en mer hållbar och effektiv byggsektor.
Klassificeringsmetodiken ger möjlighet att lättare utbyta information med helt andra branscher och nya affärsmöjligheter skapas!
2. Produktiviteten ökar när informationsöar knyts ihop
CoClass handlar ytterst om att reducera onödigt slöseri i processen och öka byggbranschens produktivitet. De stora informationsglappen finns i överföringen av information mellan olika delar av byggprocessen. Om alla i branschen kunde kalla en spade för en spade, skulle det bli möjligt att effektivt repetera byggprocessen om och om igen och inte börja på ett näst intill blankt blad varje gång. Repetition ger effektivitet, produktivitet och besparing. CoClass möjliggör denna repetiterbarhet och kunskapsöverföring. Ett gemensamt digitalt språk underlättar också feedbackloopen från ett projekt till ett annat. Men när den tekniska beskrivningen blir helt digital kan även den enskildes arbete effektiviseras.
» CoClass knyter samman byggbranschens informationsöar till ett obrutet flöde. Det är en ledstjärna i vårt utvecklingsarbete. «
Mikael Malmkvist, Svensk Byggtjänst
3. CoClass effektiviserar livscykelanalyser och klimatdeklarationer
Den första januari 2022 ska den nya lagen om klimatdeklarationer för byggnader träda i kraft. Kort sammanfattat innebär förändringen att den som uppför en byggnad måste beräkna och redovisa klimatpåverkan för sin produktion, något som kommer att underlättas med hjälp av CoClass. En digital process är dessutom en förutsättning för att kunna utforma dessa deklarationer då det blir alldeles för kostsamt att sitta och fylla i kalkyler manuellt.
I arbetet med att utföra livscykelanalyser krävs det också en digital process och CoClass löser flera problem. Den stora vinsten är tidsbesparingen och tid är pengar. Med en digital process där klassificeringarna är standardiserade kommer livscykelanalyser kunna göras betydligt billigare än tidigare och dessutom ge bättre kontroll på naturresursnyttjandet.
» Branschen har två år på sig att förbereda sig, men redan idag börjar det annalkande kravet på klimatdeklarationer att märkas i upphandlingarna. «
Martin Erlandsson, IVL
4. CoClass öppnar upp för funktionsupphandlingar
I AMA-skrifterna är klassifikationssystemet viktigt, och har hittills, liksom i byggandet i stort, varit inriktat på produktionsresultat och aktiviteter, sorterat på material.
Men för funktionstänk, alltså vilka funktioner som rummet/byggnaden ska fylla, så har det hittills inte funnits något bra klassifikationssystem. Med CoClass blir det nu möjligt.
Med CoClass och AMA Funktion på plats har vi äntligen hjälpmedel som gör att vi kan standardisera hur man formulerar bra funktionskrav!
» Jag tror att funktionsupphandlingar kommer att driva på innovation, och bidra till lägre byggkostnader. Vi måste inte uppfinna hjulet på nytt och dessutom gör CoClass att vi undviker kvalitetsbrister. «
JanOlof Edgar, Svensk Byggtjänst
5. De mindre aktörerna kommer in i matchen
CoClass underlättar för alla typer av aktörer att kunna samarbeta under ett gemensamt språk, det blir inte bara de stora som har råd att bygga egna språk som kan dra nyttan av det. När även underleverantörer och samarbetspartners talar samma språk utan att behöva börja om från början varje gång, blir det också lättare för dem att komma in i matchen.
» CoClass behövs, branschen har i många år diskuterat behovet av gemensamt digitalt språk. Många har dock suttit still i båten och väntat på att CoClass ska lösa alla problem.
Min slutsats är att vi inte längre bara kan sitta och vänta på en allsmäktig standard som löser alla problem, det är dags att börja använda det som finns och vara beredda på att standarder kan förändras över tid. «
Petter Bengtsson, Zynka BIM