Bygga stad eller bara stadsmässigt?

Svenska, 2019
av Örjan Wikforss
Provläs boken

320 krexkl.moms

Uppskattad leverans inom 3-5 arbetsdagar
Fler bokformat

2010-talet var ett årtionde då stadsplaneringen i Sverige förändrades i grunden. Enkla recept som att bygga tätt och högt vann gehör. Den erfarenhetsbaserade kunskapen städades bort under paroller som effektivisering, avreglering och marknadsanpassning.

Balansen mellan allmänna och enskilda intressen kom inte bara att rubbas, tyngdpunkten förflyttades till nackdel för det allmänna. Öppna platser, torg, parker och skolgårdar, ja allt som inte redan var bebyggt blev nu öppet mål för exploatering.
I den villervalla som uppstod lämnades de stora frågorna om livet i staden åt sitt öde medan bostadsbyggandet nådde rekordnivåer.

Under den här tioårsperioden skrev Örjan Wikforss korta texter allteftersom i sin blogg Kort sagt. Utgångspunkten är en övertygelse om rummets betydelse för människan och glädjen över att dela en vacker och väl fungerande omgivning med andra människor.

Författaren är arkitekt, tekn dr och professor i projektkommunikation. Han har forskat och undervisat på KTH, Chalmers och SLU. Han har också lång erfarenhet som praktiserande arkitekt i Uppsala. Idag verksam som skribent, föreläsare och styrelseledamot.