E-BOK Södra Ängby E-bok

av Eva Rudberg, Thorbjörn Andersson, Cecilia Björk, Laila Reppen, Britt Wisth, Paul Källenius, Anders Lindunger, Sören Johansson, Claes Caldenby, Peter Lundevall
E-bok

313 kr exkl.moms

  • Ladda ner direkt
  • Läs på mobil surfplatta eller dator
Köp även som:
Tryckt bok Titeln finns också tillgänglig i tryckt utgåva
392 kr

Boken Södra Ängby beskriver platsen Södra Ängby i Stockholm och de samhällsströmningar, idéer och personer som bidragit till att bygga området. Syftet är att sprida kunskap om Södra Ängbys roll i den modernistiska arkitekturen.

Södra Ängby byggdes mellan år 1934 och 1940 och består idag av drygt 500 villor vilket gör det till kanske Europas största område av enfamiljshus i modernistisk stil och bedöms som riksintresse. Södra Ängby är resultatet av en ny och modern ort som byggdes av gemenskap, framtidstro, folkhälsa och demokrati.

Området speglade det nya Sverige som ingick i den svenska modellen och var en del av folkhemsbygget. Den svenska modellen analyserades internationellt och gick under namnet ”Sweden – the middle way” vilket var en tid då Sverige klassades som det mest moderna landet i världen.

Boken svarar på frågor om vilka arkitekterna var, hur man byggde husen, hur internationellt påverkad man varm, vilka flyttade in och hur gick tankarna hos stadsplanerarna.

Södra Ängby kan läsas i både tryckt och digitalt format.