E-BOK Tidstypiska kök & bad 1880-2000

E-BOK Tidstypiska kök & bad 1880-2000 E-bok

av Gustav Bergström, Cecilia Björk, Laila Reppen
E-bok

341 kr exkl.moms

  • Ladda ner direkt
  • Läs på mobil surfplatta eller dator
Köp även som:
Tidstypiska kök & bad 1880-2000 Titeln finns också tillgänglig i tryckt utgåva
341 kr

E-boken finns tillgänglig i filformatet epub.

Vinnare av Årets bok 2020! 
Hur man lagade sin mat och skötte sin hygien från 1880 till 2000 får vi följa i boken som tar oss igenom den utveckling som skett av kök och badrum under 120 år i Sveriges flerbostadshus och småhus.

Utformning och utrustning av kök och badrum följer tidsandan genom decennierna, både tekniskt och funktionellt. Historien visar tydliga spår av hur synen på hushållsarbetet, framför allt kvinnors oavlönade hemarbete och livet i hemmen har förändrats över tid.

Vi får följa utvecklingen från 1880-talet när många städer växer kraftigt i industrialiseringens spår. Bostadsnöd och knappa ekonomiska förhållanden råder, familjerna är ofta stora. Bostäderna värms med kakelugnar eller kaminer, maten lagas på vedspis och på gården finns torrdass.

120 år senare när berättelsen avslutas, är hög standard i kök och badrum en självklarhet. Nya trender och finansiella möjligheter gör att många kök och badrum rivs ut och byggs om, långt innan det är tekniskt nödvändigt.

För bevarande, renovering och ombyggnad är kunskap om tidstypiska inredningar värdefull. Inspiration kan hämtas ur olika tiders planlösningar, köksuppställningar och inredningar.


Cecilia Björk arkitekt SAR/MSA och Laila Reppen arkitekt SAR/MSA är författare och illustratörer till böcker som Så byggdes husen 1880–2000, Så byggdes staden, Så byggdes villan samt Tidstypiskt. Gustav Bergström, »Rävjägaren«, är civilingenjör samt skribent och opinionsbildare inom arkitektur och byggnadsvård.

Se intervjun med författarna