485 krexkl.moms
Fler bokformat
Det är idag både tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart att bygga smarta och hållbara byggnader. Tekniken finns, enskilda system kan kopplas samman till en optimerad helhet och information från system och sensorer kan användas för att göra drift och förvaltning enkel och effektiv. Detta kan i sin tur underlätta relationen mellan fastighetsägare, förvaltare och användare och möjliggöra utveckling av nya tjänster.
Det som krävs för att realisera smarta och hållbara byggnader i tillräcklig skala är att incitament skapas för samverkan mellan branschens aktörer med målet att optimera byggnadsprestanda, minska klimatpåverkan och öka tjänsteproduktion.
Utifrån sin forskning vid KTH Live-In Lab diskuterar författaren smarta och hållbara byggnader och viktiga faktorer i relation till dessa, exempelvis sammankoppling mellan byggnader och energisystem i smarta städer, tekniker för lastförflyttning samt regler och strukturer så som klimatdeklaration och gröna lån. Vidare behandlas digitaliseringens potential, nödvändigheten av samverkan och anpassade branschavtal, kompetens och behovet av nya affärsmodeller. Boken avslutas med en diskussion kring Möjligheternas byggregler i relation till digitalisering och innovation och en sammanfattande översikt av vad som händer i bygg- och fastighetssektorerna inom detta område.
Jonas Anund Vogel är forskare på KTH och föreståndare för forskningscentrumet KTH Live-In Lab där han leder det tvärvetenskapliga samarbetet för accelererad innovation i den byggda miljön. Han har även initierat projekten Dig-IT Lab och Buildings Post Corona där akademi och näringsliv samverkar för ökad kunskap relaterat till ny teknik och nya omvärldssituationer och den byggda miljön. För sitt arbete med KTH Live-in Lab utsågs han 2018 till årets projektledare av Svenska ProjektAkademien.