De osynliga systemen

Den kommunala infrastrukturens historiska arv och framtida utmaningar

av Pär Blomkvist
Bok
Provläs boken

699 krexkl.moms

  • Finns i lager
  • Enkel betalning
  • Leveranstid 3 - 5 vardagar
Köp även som:
E-BOK De osynliga systemen Titeln finns även tillgänglig som E-bok
699 kr

DE OSYNLIGA SYSTEMEN handlar om den kommunala infrastrukturens historia i Sverige och utvecklingen från privata eller halvprivata arrangemang för gator, vatten och sanitet till fullt utvecklade offentliga infrasystem från mitten av 1800-talet och fram till idag. Vi är idag beroende av de tjänster som infrasystemen levererar och det är svårt att tänka sig ett modernt samhälle utan dem. Men när systemen väl var byggda tog vi dem snart för givna, vi glömde bort att sköta om dem, och infrastrukturen dras därför med en mycket omfattande underhållsskuld. 

En annan sak som bidrar till svårigheterna med att hantera och underhålla de stora infrasystemen är att den tekniska och organisatoriska design som valdes när systemen byggdes påverkar våra möjligheter att anpassa dem till en förändrad verklighet. De fysiska nätverken är gigantiska konstruktioner med en historiskt betingad tröghet, där samhälle och företag investerat väldiga belopp.

Infrastrukturen är kort sagt djupt inbäddad i samhället och svår att förändra. Det här gör oss dåligt rustade att hantera framtidens klimatutmaningar. Men vi kommer inte undan att anpassa oss till ett förändrat klimat. Robusta och motståndskraftiga infrasystem är absolut nödvändiga för att mildra effekterna av klimatkrisen. Gator, vatten- och avloppssystem måste rustas upp och förstärkas.

Boken belyser de faktorer som har påverkat utformningen av de kommunala infrasystemen och hur den processen lämnat ett historiskt arv som fortfarande påverkar oss. Ambitionen är att synliggöra systemen. Hoppet är att historien ska ge uppslag till vad som ska göras idag för att framtidsäkra den kommunala infrastrukturen.

Pär Blomkvist är historiker och docent i industriell ekonomi vid Mälardalens universitet (MDU). Hans forskning handlar om infrastruktursystem och innovationsteori. Blomkvist har publicerat flera böcker och artiklar om väghållning, vägtrafik och fordon, samt vatten- och sanitetssystem, både ur ett historiskt och ett nutida perspektiv.