Så byggdes villan. Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010. Utgåva 2

Så byggdes villan. Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010. Utgåva 2

av Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen
Bok
Provläs boken

499 kr exkl.moms

  • Finns i lager
  • Enkel betalning
  • Leveranstid 3 - 5 vardagar

Så byggdes villan tar läsaren med på en resa i hur tidstypiska villor byggdes 1890-2000. Boken ger exempel på byggnadsdetaljer, arkitektur, konstruktion och inredning över tid, utifrån trender och rådande ideal i respektive decennium, med illustrationer och ritningar.

Om boken
Så byggdes villan bjuder på en genomresa i arkitekturen under modern tid. I boken får läsaren följa utvecklingen för vanliga villor med exempel på karakteristiska byggnadsdetaljer, decennium för decennium. Så byggdes villan visar tidstypiska exempel på hur de första villorna byggda på 1890-talet fram till hur villorna byggdes under 2000-talets första decennium.

Villor är en vanlig boendeform i vårt land. Spritt över Sverige står närmare två miljoner villor. Samtliga har gemensamt att de är en viktig del av vår livsmiljö, den svenska stadsbilden och inte minst det som är vårat kulturarv. Trots detta vet vi frapperande lite om arkitekturen i det vardagliga. Det som varit tidstypiskt för en villa utifrån olika decennier mellan 1890 till 2000 speglade de trender och möjligheter som var rådande under respektive era.

Det som utgjort ideal, det som banat väg för olika stilar, har skiljt sig åt under olika perioder i allt från arkitektur, konstruktioner för byggnad och planlösningar för rum. Även inredningens förutsättningar har förändrats i samband med nya insikter och ideal. I boken så byggdes villan får läsaren ta del av ett stort antal exakta illustrationer i skala, på hur de generella dragen har tagit sig ut.

Ritningar
Ritningar med snickeridetaljer från nio olika decennium finns även som separata e-böcker. Här några exempel:

◾️1890-talet

◾️1910-talet

För denna andra utgåva står Svensk Byggtjänst som utgivare till skillnad från första utgåvan som gavs ut av Formas.

Tips! 
I podden Finrummet intervjuas författaren Cecilia Björk om arkitekturhistoria.

För studerande 
Skolor erhåller rabatt vid köp av 15 exemplar eller fler. Gäller böcker utgivna av Svensk Byggtjänst. Kontakta: kundservice@byggtjanst.se alt 08-457 10 00.

För mer information om rabatt för studenter läs mer här.