Säkerhetsparadoxen

Säkerhetsparadoxen

- den snedvridna vägen mot en säker byggbransch

av Fredrik Rosengren
Bok
Provläs boken

595 kr exkl.moms

  • Finns i lager
  • Enkel betalning
  • Leveranstid 3 - 5 vardagar
Köp även som:
E-BOK Säkerhetsparadoxen Titeln finns även tillgänglig som E-bok
595 kr

I skuggan av ökande antal dödsolyckor på svenska arbetsplatser står byggbranschen inför en utmaning som kräver en förändring av grundläggande arbetssätt. Trots uttalade nollvisioner fortsätter olyckorna att öka. Vad är det som går fel?

Säkerhetsparadoxen presenterar byggbranschens arbetsmiljö- och säkerhetsarbete, där fokus ofta hamnar på att försöka undvika det som är oönskat i stället för att skapa förutsättningar för säkra prestationer. Genom att ta hänsyn till människans behov och förutsättningar beskriver författaren hur säkra byggarbetsplatser kan skapas.

Bokens första del utforskar reaktiva arbetssätt inom arbetsmiljö- och säkerhetsområdet. Här diskuteras traditionella metoder som fokuserar på att identifiera avvikelser i den fysiska arbetsmiljön, och varför detta i sig inte är tillräckligt för att skapa en säker arbetsplats.

Den andra delen presenterar en mer proaktiv ansats som omvärderar hur arbetsmiljö och säkerhet kan integreras i byggbranschen. Genom att skapa organisationer och arbetsstrukturer som stödjer och uppmuntrar säkra arbetssätt, belyser författaren möjligheterna att förändra spelreglerna och göra byggbranschen säkrare för alla involverade.

Säkerhetsparadoxen vänder sig till de personer och funktioner som direkt eller indirekt påverkar arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet på arbetsplatsen, till exempel projektchefer, platschefer, arbetsledare, byggarbetsmiljösamordnare, skyddsombud med flera.

Om författaren
Fredrik Rosengren är författare, utbildare och föreläsare med över 15 års erfarenhet av arbetsmiljöarbete inom högriskbranscher, både som konsult och i olika ledande befattningar. Han är utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan samt Stockholm Business School, och är medförfattare till boken Beteendebaserad säkerhet – Handbok för byggbranschen.