Ljussätt staden. En handbok om ljusdesign i offentlig miljö

Ljussätt staden. En handbok om ljusdesign i offentlig miljö

av Marianne Lind
Bok
Provläs boken

601 kr exkl.moms

  • Finns i lager
  • Enkel betalning
  • Leveranstid 3 - 5 vardagar
Köp även som:
E-bok Titeln finns även tillgänglig som E-bok
601 kr

Ljussätt staden är en inspirerande handbok som på ett unikt sätt beskriver alla tänkbara skeden i ljusdesignprocessen. Här förmedlas frikostigt sådan kunskap som annars bara kan uppnås genom praktisk erfarenhet. Checklistor och steg-för-steg-listor i kombination med över 400 fotografier och illustrationer gör boken lätt att ta till sig.

Ljussätt staden är värdefull för dig som på något sätt berörs av ljusdesign i ditt yrkesliv eller som studerar ämnet.

Boken är även till glädje för dig som är intresserad av utomhusbelysning i staden där du bor.

I boken skildras hur gestaltning med ljus går till, hur olika typer av provbelysningar genomförs och hur ett Lysande konstprojekt i samarbete med skolelever utförs steg för steg. Du får reda på hur tryggheten i staden påverkas av medveten belysningsplanering. Vilka platser bör prioriteras för ökad trygghet? När kan ljus motverka brottslighet? Hur kan ljusdesignern samarbeta med lokalpolisen? Hur anordnas en trygghetsvandring? Hur skapas social hållbarhet genom samarbete med stadens ungdomar?

Läsaren får ur beställarens och ljusdesignerns perspektiv följa hur ett belysningsprojekt går till från start till mål. Här beskrivs ansvarsfördelningen mellan beställare, ljusdesigner, elprojektör och elinstallatör och vad man bör tänka på vid upphandling av belysning. Leverantörernas olika prissättningar förklaras, liksom vilket påslag på material som är rimligt för en entreprenör. Här beskrivs även hur och när bygglov ska sökas, konkreta råd för hänsynstagande till djurlivet i stadsnära miljö och vikten av att en anläggning sköts väl och hur detta kan ordnas i praktiken med mera.

Boken ger detaljerade beskrivningar av hur ett belysningsprogram för en stad respektive en stadsdel kan utformas samt hur man gör ett armaturprogram.

Att välja rätt armatur och ljuskälla kan vara en utmaning. I boken får du förslag på vilka typer av armaturer som är lyckade i olika stadsrum och tips på en enkel metod för att välja effektiva och bländfria armaturer. I boken förklaras de tekniska ljusbegrepp som du faktiskt behöver känna till. Du får detaljerade instruktioner för hur du väljer passande stolpfundament, belysningsstolpar och typ och färg på stolplack.

Ljussätt staden bjuder också på inspirationsbilder och checklistor för vad du bör tänka på vid ljussättning av trettiofyra olika typer av stadsrum som till exempel lekplatser, torg, broar, tunnlar, cykelparkeringar, kyrkogårdar, historiska byggnader och bostadsområden.